Jobb-e a drágább inzulin?

NovoMix 30 Penfill kevert inzulint használok, (gyors és lassú hatású inzulin egy patronban) aminek az az előnye, hogy kevesebbszer kell szúrnom magamat, viszont az a hátránya, hogy többe kerül, mert kisebb a támogatottsága, vagyis 3 doboz kb. 3000.- Ft. Állítólag ez a fajta inzulin minőségileg is jobb a többinél, bár pontosan nem tudom, hogy miben jobb, (eddig azt hittem, hogy a humán inzulin a legjobb, most meg valami analóg inzulint emlegetnek legjobbnak) talán tisztább, de az is lehet, hogy nem a minősége miatt kell többet fizetni érte, hanem ez csak üzletpolitika. Aki kevesebbszer akarja szúrni magát, az fizessen többet.
A kérdésem az, hogy egy másfajta, de 100% támogatású kevert inzulinnal mennyiben járnék rosszabbul? Egyáltalán van ilyen? Vagyis megéri többet fizetni a mostaniért, vagy sem?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza inzulin témában

Tisztelt Kérdező!

A humán inzulint géntechnológiával álítják elő, szerkezetileg ugyanolyan, mint a szervezetünk által termelt inzulin és teljesen tiszta is. A beadás után a szubkután zsírszövetben az inzulinmolekulák spontán összeállnak hatosával, így amíg felszívódik időbe kerül. Ezért van szükség arra, hogy megvárjuk a felszívódást,   a humán inzulin beadása után 30 perc várakozás után kell megkezdeni az étkezést. Az étkezés után 3 órával az inzulinnak még van hatása, ezért van szükség közti étkezés (tízórai, uzsonna, utóvacsora) beiktatására is. Az analóg inzulinokat úgy állítják elő, hogy 1-2 építőegységet (aminosavat) a fehérje szerkezetében megcserélnek, amitől a beadás után az inzulin molekulák nem állnak össze hatosával, így gyorsabban felszívódnak. Az inzulin beadása után nem kell várni, hanem azonnal meg lehet kezdeni az étkezést, és nincs szükség közti étkezés beiktatására sem.

Van  100% támogatású kevert humán inzulin is forgalomban, a Humulin-M3. Ennek a beadásához Humapen szükséges, az Ön által használt Novopen nem alkalmas rá.

Nem jobb vagy rosszabb egyik inzulin sem a másiknál, attól függ, hogy az adott ember életviteléhez, mozgásához, étkezési szokásához melyik alkalmazható a legjobban.

A kétszeri Humulin-M3 alkalmazása esetén a reggeli és esti inzulin adása után fél óra múlva kell megkezdeni az étkezést és szükség van köztiétkezésre, azaz naponta 6x szükséges étkezni.

A Novomix30 adása után nem kell várni az étkezéssel és csak napi három főétkezés elfogyasztása javasolt. Az étkezés utáni kifejezett  vércukoremelkedést képes hatékonyabban kompenzálni a Novomix 30.

Remélem a leírt információ segít eligazodni és eldönteni, hogy Önnek melyik inzulin a kedvezőbb megoldás.Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 02., 23:03; Megválaszolva: 2009. július 02., 23:03
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Kedves Doktornő! Jó ideje kellemetlen tüneteim vannak a fruktóztól, cukortól Erős puffadás Jelentős látás romlás Erős szédülés Gyakori...
Xultophy hasznalata
13 hete hasznalom a xultophy pent és a mai napig rosszul vagyok tole. Hasi diszkomfort hanyinger étvágytalanság jellemzi a rosszul leteimet. A tapasztalata...
Vércukorszint
Tisztelt Doktornő, vércukorszintemmel kapcsolatban írok Önnek. Otthon mérve az alábbi adatokat kaptam: Éhgyomri: 6,3 30': 8,3 60': 8,1 120':...
HOMA vizsgálat kiértékelése
Tisztelt Doktornő! A 3 pontos vércukor és inzulin terheléses vizsgálat eredménykiértékelésben szeretnék tanácsot kérni Öntől, mivel a "beeső...