Diabetes- cukorbéletmódváltozáskor miért nem csökken a cukor

Kb. 10 évvel ezelőtt véletlenszerűen megállapították, hogy cukros vagyok. Ez visszahatott a családi életemre is. Gyógyszeres vagyok. Reggel 6 mg Glimepirid, és 3x1 adimet (850 mg) . Januárban még 98 kg. voltam, de átalakítottam az étkezési szokásaimat, rengeteg párolt hús, zöldség, kenyeret nem szeretem, s így reggelente egy zsömle + felvágott, paprika, paradicsom, tej. Ebédnél is figyelek a kalóriákra, s ha tehetem főzeléket valamilyen feltéttel eszem. Jelenleg 93 kg vagyok. A vizeletemben nincs cukor, de a véremben sajnos van, s mostanában nem tudom 10 alá levinni. Mit javasol? Min kellene változtatnom? Ön szerint a folyamatos gyógyszert nem kellene megváltoztatni?

Köszönöm tanácsát. Kis jövedelmű vagyok, de keresek egy olyan orvost, aki nemcsak azzal foglalkozik, hogy "fogyni kéne", hanem SEGÍT a betegségem szakszerű kezelésében

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza 2. típusú cukorbetegség témában

Tisztelt Kérdező!

Sajnos a 2-es tipusú cukorbetegség egy előrehaladó folyamat.  Alapja az inzulinrezisztencia, amely miatt a szervezet a normálistól nagyobb mennyiségű inzulin elválasztására kényszerül. Ennek fokozására alkalmas gyógyszer például az Ön által szedett Glimepirid. Az évek során az inzulintermelő képesség kimerül ilyenkor már a gyógyszerek sem lépesek biztosítani az elegendő inzulin elválasztást. Ön is már a maximális dózisban szedi a Glimepiridet, úgyhogy ezen már emelni nem lehet. Ezen kívül az inzulinérzékenységet lehet javítani, erre alkalmas gyógyszer az Adimet (metformin hatóanyag) . Ezt is eléggé nagy dózisban szedi. 3x1000 mg-ig lehet emelni a dózist. Azonban legalább ugyanilyen kedvező  inzulinérzékenységre kifejtett  hatása van a rendszeres fizikai aktivitásnak és a fogyásnak.

A leírt testtömeg alapján Önnek van túlsúlya, ezért biztatják a testtömegcsökkentésre. Az Ön érdekében, nem bántásból. Ugyanis valóban jelentősen javulnak a vércukorértékek már 4-5 kg fogyás mellett is. Azonban valóban nagyon nehéz, csak kitartó, következetes diétával és rendszeres fizikai aktivitással lehet tartós eredményt elérni. A fizikai aktivitás heti 3 alkalommal 45 perc tempós gyaloglás is lehet. Ez is eredményes.

A diétájában is lehet még módosítani.

Cukorebetegeknek nem ajánlatos reggelire tejet fogyasztani, mert hirtelen magas vércukoremelkedést idéz elő. A reggelijében az egy zsömle szénhidráttartalma elegendő, a tejet ki kellene hagyni, helyette édesítőszeres tea fogyasztása javasolt.

Egy gyógyszercsoporttal még bővíthető a gyógyszeres terápiája, azonban ha a három gyógyszer kombinációja sem vezet eredményre, akkor szükségessé válik az inzulinterápia bevezetése.

(Általában 10 éves cukorbetegség tartam után ez bekövetkezik.)

 Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 26., 13:33; Megválaszolva: 2009. június 26., 13:33
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra