Cukorbetegség alkohollal

Kedves Doktornő!

56 éves vagyok, és cukorbeteg. Csak most derült ki. Diétázom is,  csak azt szeretném tudni, hogy kávét  fogyaszthatok-e? vagy teát? Régebben szívesen ittam egy kis Cherry-t, de nem tudom, hogy most lehet-e? Bor, sör vagy egyáltalán valamilyen alkoholt ihatok-e alkalmanként? Mennyire rontja a cukorbetegségemet?

Köszönöm válaszát: Nagyné Emilia

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbetegség témában

Kedves Emília!

Napi 1-2 kávé, 2-4 csésze tea fogyasztható édesítőszerrel. A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukor szintjét.

Az alkohol tartalmú italokról: A cukros likőrök, desszertborok, édes és félédes pezsgők, barna sörök erősen emelik a vércukrot, ezért kerülendők. A világos sörök mérsékelt vércukoremelkedést okoznak, ennek alapján alkalomszerűen 1 pohárnyi mennyiséggel fogyaszthatók. A száraz borok, "diabetikus" sör és főként a tömény szeszkészítmények gátolják a máj cukorleadását, ezért  a vércukor meredek eséséhez vezethetnek. Ezért az tanácsolható, hogy csak ritka alkalmakkor maximum 1 pohárkával (5 cl-nyi) éljen vele a cukorbeteg, és egyidejűleg mindig fogyasszon némi szénhidrátot is.Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 24., 08:38; Megválaszolva: 2009. június 24., 08:38
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése