Reggeli emelkedett vércukor

Kedves Doktornő! 34 éves, kétgyermekes anyuka vagyok. Vércukrom világ életemben nagyon jó volt, 4-4, 5 között mozgott az éhgyomri, a terheléses pedig 6, 5 körül volt. (terhességeim alatt történt a terheléses vizsgálat, az éhgyomri egyéb más alkalmakkor is) Itthoni vércukormérőt vettem, csak hogy megnézzem néha a vércukromat. Pár napja ki is próbáltam, És jött a döbbenet. Az éhgyomri értékem 5, 2-6, 3 mmol/l között mozog. Többször volt 6-6, 3 között. Reggeli után 2 órával azonban szintén 5, 5-6, 5 között mozog, ami evés után 2 órával megfelel. A nap bármely szakában mértem, 7, 3 fölé soha nem ment, inkább 5-6, 8 között mozog, ami napközben elfogadható, tudásom szerint. Olyan is előfordult, hogy reggel éhgyomorra 5 órakkor 6, 3-at mértem, és szintén éhgyomorra 2 órával később 5, 2 volt az érték. Mitől csökkent le? (a készüléket jól használom, nem hiszem, hogy abban van hiba) 152 cm vagyok, 43 kg. Tornázgatok itthon, jövök-megyek a gyerekekkel és nagyon odafigyelek az étkezésre zsír, szénhidrát és fehérje szempontjából is. Tehát ezen nem nagyon lehetne mit változtatni már.. Családomban sajnos szüleim szintén reggeli emelkedett cukorszinttel bajlódnak, ami napközben visszaáll. Nagyapám a cukorbetegség szövődményeibe halt bele. Kérdésem, ha a vénából vett vér is beigazolja az éhgyomri emelkedett cukrot, mi a teendő? Szüleimet az orvos nem kezeli, annyit mondott, ne egyenek csokit....nem hiszem, hogy ez a megoldás. Nem szeretném, hogy kialakuljon a cukorbetegség. Nagyon köszönöm bármilyen segítségét is! Kovács Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbetegség témában

Kedves Tímea!

A hajnali vércukoremelkedésért az inzulinnal ellentétes hatású hormonok, főleg a növekedési hormon hajnali fokozott elválasztódása a felelős.

A cukorbetegség igazolásához vagy kizárásához ismételt cukorterhelés elvégzése javasolt.

A cukorbetegség megelőzését a normális testtömeg megtartása, rendszeres fizikai aktivitás és az ajánlott diéta betartása segíti. Azonban mivel mindkét szülő cukorbeteg, erős genetikai hajlammal rendelkezik a cukorbetegség kialakulás szempontjából. Sajnos a cukorbetegség annak ellenére kialakulhat, hogy betart minden megelőző tanácsot.

Amennyiben igazolható a cukorbetegség és korábban megfelelő diétát, rendszeres testmozgást  végzett és normál testsúlyú, akkor szükséges a gyógyszeres terápia elkezdése.

Amennyiben "csak" emelkedett éhgyomri vércukorérték igazolható, akkor az előzőekben leírt diéta+ fokozott fizikai aktivitás végzése javasolt.

 Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 21., 23:47; Megválaszolva: 2009. június 21., 23:47
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése