Stressz diabetesz

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Szeretnék bővebb tájékoztatást kapni a stressz diabetesz fogalmáról, jellemző tüneteiről, mitől alakul ki ill. hogyan szüntethető meg. Stresszoldásra visszesik a vércukorszint? Emellett lehet-e gépkocsit vezetni, vagy kizáró ok?

Előre köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Diabétesz témában

Tisztelt Kérdező!

Ilyen fogalom, hogy stressz diabetesz nincs. A stressznek közvetlen cukorbetegséget okozó hatása nem bizonyított. Közvetett hatása lehetséges. A stressz során felszabaduló hormonok az inzulinnal ellentétes hatásúak, úgyhogy cukorbetegekben a stressz ronthatja a vércukorértéket, azonban ilyen esetben szükséges a terápiát módosítani. Ugyanis sajnos minden nap stresszben élünk, ez nem lehet kibúvó a rossz vércukorértékek esetében.

A cukorbetegség önmagában nem indokolja stresszoldó gyógyszer szedését.

Bizonyos súlyos stresszhelyzetekben -ez nem a hagyományos közbeszéd értelmében vett  stressz- hanem pl.  súlyos fertőzéses elhúzódó lázas betegségben átmenetileg lehet észlelni magas vércukorértéket, amely a betegség gyógyulása után rendeződik. Ilyenkor amennyiben teljesen rendeződik a vércukorérték nem beszélünk cukorbetegségről.

 Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 21., 13:16; Megválaszolva: 2009. június 21., 13:16
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra