Cukorbeteg leszek?

Kedves Doktorúr/nő! Az a problémám, hogy mostanában, ha sok édességet eszek, akkor utána 1-2 óra múlva rosszul leszek, szédülök, felmegy a pulzusom és mintha meg lennék zavarodva. Olyan érzés, mintha sok kávét vagy kólát (szóval koffeint) ittam volna. Kicsit émelygést, hányingert is érzek, de azt nem nagyon. A rosszulét is kb. 1-2 órán át tart. Ez az utóbbi 2 hétben kb 3-szor fordult elő, azelőtt soha. Mostantól visszatartom magam az édességevést illetően, de elég ez? Nem leszek/vagyok cukorbeteg? Utána néztem a c.betegségnek, de én nem vagyok szomjas és WCre se megyek gyakrabban, és persze nem fogytam egy grammot se:) A fáradtság, levertség, fejfájás van nálam is, de az nem tűnik valami egyértelmű "bizonyítéknak". Tehát mit tegyek? Elmenjek a háziorvosomhoz? Vagy megméressem a vércukrom? (Gyógyszertárakban általában lehet vércukrot méretni? ) Egyébként 18 éves lány vagyok, van rajtam egy kis plusz (BMI: 24) Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbeteg témában

Tisztelt Kérdező!

Az sok édesség evése nem egészséges, nem ajánlatos mert egyrészt hízlal, másrészt ingadozóvá teszi a vércukorszintet. Ön, ahogy írja enyhén túlsúlyos, ilyen esetben már csökkenhet az inzulinérzékenység, az édesség vércukoremelő hatását csak nagyobb mennyiségű inzulinelválasztás tudja ellensúlyozni, amelynek hatására néhány óra múlva vércukoresés következhet be, amely rosszulléttel, rossz közérzettel járhat.

Annak eldöntése, hogy cukorbeteg-e vagy sem, csak  vércukorméréssel  történhet. Tájékozódásra megfelelő a gyógyszertárakban elvégzett ujjbegyes vércukorellenőrzés. Amennyiben magasabbat mérnek szükséges vénás vérvételből is vércukormegállapítás, ugyanis csak ebből állítható fel diagnózis. Esetleg szükséges lehet a diagnózis felállításához cukorterheléses vizsgálat is.

A cukorbetegség elkerülése céljából javasolt lassú fogyás, rendszeres testmozgás, illetve a finomított szénhidrátok (édességek) kerülése, helyettesítése egészségesebb elhúzódó szénhidrátot tartalmazó ételekkel.

 Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 19., 09:04; Megválaszolva: 2009. június 19., 09:04
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra