Inzulinrezisztencia mellett lombik

Tisztelt Weborvos! Négy sikertelen inszemináción és egy sikertelen lombikon vagyok túl. A héten voltam terheléses inzulin vizsgálaton és az alábbiakat kaptam. cukor 0 perc 4, 5 60 perc 8, 3 120 percnél 5. az inzulin 0 perc 3, 1mU/L, 60 perc 97, 1 mU/L 120 perc 25, 2 mU/L A cukor az jó lett, a leleten van referenciatartomány, viszont az inzulinos leleten nincs. Azt tudom, hogy 60 percnél fel kell mennie és 120-nál lejjebb, csak a mértékeket nem tudom. Az inzulin értékeim felől érdeklődnék. Köszönettel Krisztina

WEBBeteg szakértő válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt Kérdező!

A vércukorértékei valóban a normális tartományban vannak. A terheléses inzulin értékeinek nincs meghatározott normál tartománya. Ezért nehézkes az inzulinrezisztencia megállapítása, kimondása. A PCOS hátterében áll inzulinrezisztencia, ezért történik a terheléses vizsgálat általában. Fontos információ az inzulinrezisztencia (PCOS) megállapításához, hogy van-e túlsúly, milyenek a női nemi hormonok szintjei, van-e fokozott szőrösödés, van-e cysta a petefészken.

Az Ön terheléses inzulin értékeiben magasabbnak adódott a 60 perces érték, ez valószínűsíthet inzulinrezisztenciát.

Inzulinrezisztencia esetében amennyiben túlsúlyos javasolt fogyás, valamint rendszeres fizikai aktivitás. A finomított szénhidrátok kerülése, helyette rostdús, elhúzódó szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása javasolt. Az életmód változtatás után következhet a gyógyszeres terápia, metformin szedése javítja az inzulinérzékenységet.

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 16., 08:59 ;Megválaszolva: 2009. június 16., 08:59
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
IR gyanú, laboreredmény
Tisztelt Hölgyem! Segítségét szeretném kérni a laboreredményemmel kapcsolatban, melyet IR gyanú miatt ajánlottak...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktornő! 35 éves férfi vagyok, 88 kg , 175 cm. Testalkatom átlagos nagyrészt hasi és combon fenéken felhalmozódott túlsúllyal. A csatolt...
Élet inzulinrezisztenciával
Tisztelt Doktornő! Inzulinrezisztenciával és androgént túlsúllyal kezelt beteg vagyok. Az inzulinrezisztenciára 200 grammos diétát folytatok. Nincs...
Inzulinrezisztencia
Inzulinrezisztencia?
Kedves Doktornő! Terheléses cukorvizsgálaton a következő eredményt kaptam: Glükóz 0' 5,3 mmol/l Glükóz 60' 7,9...