Cukorbetegség és vegetarianizmus
Tisztelt Laczkó Andrea!
Kb. 10 éve vegetariánus vagyok. Most derült ki, hogy cukorbeteg is. Édesanyám is cukorbeteg. Érdeklődni szeretnék, hogy ez az étrend jár-e valamilyen hátránnyal, mire kell figyelnem? Mi az, amit nem szabad ennem? Mézet használhatok édesítésre, vagy édesítőszert inkább? Mit ajánl?
Köszönettel
Évi
WEBBeteg Szakértő válasza vegetarianizmus témában
Tisztelt Évi!
A vegetarianizmus nem jár hátránnyal a cukorbetegség szempontjából. Az ajánlott, kiegyensúlyozott étrend tápanyagösszetétele 50-55% szénhidrátot, 15-20% fehérjét, 30% zsírt tartalmaz. Önnél a fehérjeforrás nem a hagyományos állati fehérje, hanem a növényiből fedezi a szükségletet. A szénhidrátfogyasztásra ugyanazok az ajánlások érvényesek, mint más cukorbetegnél. A finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése javasolt, mert ezek nagyon hamar magas vércukoremelkedést idéznek elő. Édesítésre sem a cukor, sem a méz nem ajánlott, mert a cukorbetegek inzulintermelése nem képes olyan mennyiségű gyors inzulinválaszra, amely ezek vércukoremelő hatását ellensúlyozná. Édesítőszer használata javasolt kávé, tea édesítésére.
Normál testtömeg esetén (könnyű munkánál) 175-200 g szénhidrát (1400-1600 kcal) az ajánlott napi mennyiség, amelyet javasolt 5-6-szori alkalomra elosztani. A finomított szénhidrátok helyett a lassabban felszívódó, rostban gazdagabb szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása javasolt.
Szükséges beszerezni egy táblázatot a legfontosabb élelmiszerek szénhidrát tartalmáról, illetve egy konyhai mérleget. A kezdeti időszakban az egyes élelmiszereket szükséges lemérni és kiszámolni a szénhidrát tartalmát a korrekt diéta kialakításához. Sok sikert!
Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus