Alacsony vércukor

Tisztelt Doktornő!    34 éves vagyok és néhány évvel ezelőtt egy párnapos kórházi kivizsgálás során, a terheléses vércukorvizsgálat alkalmával megállapították, hogy reaktív hipoglikémiám van (plusz gyorsult vastagbélpasszázs, bár nem tudom, hogy ezek összefüggnek-e) , de a probléma már régóta fennáll. 13 éves koromban ugyanis, szintén egy kórházi kivizsgálás során éhgyomorra nagyon rosszul lettem és 2, 8 mmol/L vércukorszintet mértek. Akkor a zárójelentésemre annyi került, hogy "a gyerek reggeli nélkül nem mehet iskolába". Ezt be is tartottam és tartom, különben nem érnék be a munkahelyemre rosszullét nélkül. Két éve nekiálltam diétázni, mert közben felszedtem sok-sok fölösleges kilót. Nagyjából egy év alatt leadtam 25 kg-ot úgy, hogy naponta min.másfél órát tornáztam és kiiktattam a finomított cukrot és lisztet. Viszont a zuhanó vércukrom miatt bizonyos mennyiségű szénhidrát alá egyszerűen nem tudtam menni, mert amint elkezdtem tornázni, pár percen belül remegett kezem-lábam. Emiatt mindig volt és van nálam szőlőcukor és valami lassabban felszívódó szénhidrát is (pl.Korpovit keksz) . Amikor leesik a vércukrom, nem elég 1-2 szőlőcukor tablettát elrágcsálni, hanem 8-10 kell és legalább 10-15 perbe telik mire "magamhoz térek" és utána is még gyengének és kábának érzem magam. Ezen kívül számtalanszor előfordult már, hogy ha lefekvés előtt nem ettem megfelelő mennyiségű szénhidrátot, hajnalban arra ébredtem, hogy remeg kezem-lábam vagy ha nem is ébredtem fel, reggel alig bírtam kikelni az ágyból és azonnal valami édeset kellett ennem/innom. Olyan is előfordult már nem egyszer, hogy stresszhelyzet után lettem hirtelen rosszul. Ilyenkor persze mindig bekapkodok egy csomó szőlőcukrot és várom, hogy elmúljon. Ez viszont egyátalán nem jó a diéta szempontjából. Vissza is kúszott a leadott kilókból néhány, főleg, hogy mostanában nincs napi szinten másfél-két órám tornára.. Nagyon bosszant, hogy nem tudom kontrollálni ezt az állapotot és hogy ettől a 6-7 kilótól nem tudok megszabadulni. Van erre valami megoldás vagy egszerűen együtt kell élnem ezzel?

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza reaktiv hypoglycaemia témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben korábban kivizsgálták és kizártak egyéb okokat a háttérben és reaktiv hypoglycaemiát véleményeztek, akkor valóban annyit tehet, hogy megpróbál alkalmazkodni a teste működéséhez.

Ilyen esetben fontos, hogy inkább elkerüljük a hipoglikémia kialakulását, nem pedig a már panaszokat okozó alacsony vércukrot próbáljuk rendezni gyorsan felszívódó szénhidráttal. Ugyanis a gyorsan felszívódó szénhidrát hirtelen magas cukoremelkedést okoz, nagy mennyiságű inzulin elválasztással, aminek néhány óra múlva hirtelen ismételt vércukoresés lesz a következménye. Ördögi kör.

Úgy kerülhetjük el a hipoglikémiát, ha rendszeresen-azaz 3-4 óránként tervezetten- lassabban felszívódó szénhidrátot fogyasztunk. Ez az jelenti, hogy példul napi 160 g szénhidrátot elosztunk hatszori étkezésre. Reggeli 30g, títzórai: 20g, ebéd: 45 g, uzsonna15 g, vacsora: 35 g, utóvacsora: 15g szénhidrátot tartalmazzon. És az adott időpontban ezt el is fogyasztjuk. Ugyanis a szénhidrátokra szükség van, a szervezetünk számára energiát szolgáltatnak. Kiegyensúlyozott táplákozás esetén a bevitt össz kalória 50%-át a szénhidrátoknak kellene biztosítani.

A rendszeres testmozgás megtartása szükséges, ajánlatos. Figyelni kell ilyenkor is, mozgás előtt és után elhúzódó felszívódású szénhidrátot ajánlatos fogyasztani. A finomított szénhidrátot javasolt teljesen kihagyni az étrendből.

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

Kérdés: 2009. május 21., 23:20; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:06
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése