• Magas

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        24 éves vagyok, és 6 éve cukorbeteg. Humulin R-el és Humulin M3-al kezdtem, 2 éve váltottam, mert nagyon magasak voltak a cukorértékeim. Azóta Lantust és Apidrát használok. Ez úgy tűnik bevált, viszont mostanában, kb.  3-4 hónapja éjszakánként, hajnalban  12-13-ra is felmegy a cukrom. Nappal tökéltes. Mitől van ez, ha nem eszek semmit éjszaka? Már csináltattam labort is, hogy talán valami gyulladás van a szervezetemben, de semmi. Nem értem.

        A másik kérdésem pedig, hogy a menstruáció kezdetén az első napok hatással lehetnek a cukorértékeimre?

        Végül pedig azt szeretném kérdezni, hogy 1 hete írattam fel fogamzásgátló tablettát a nőgyógyásznál, közben pedig azt hallottam, hogy aki cukorbeteg az nem szedheti. Igaz ez? Mert nekem a nőgyógyászom nem mondta.

        Köszönöm a választ előre is.

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!


        1-es tipusú cukorbetegeknél gyakran előfordul az ún. hajnali jelenség, ami hajnalban hirtelen vércukoremelkedést jelent. Ilyenkor az inzulinnal ellentétes hatású hormonok (főleg a növekedési hormon) emelkedő szintjét nem tudja ellensúlyozni a kívülről bevitt inzulin, a májból cukorkibocsátás történik, ezért emelkedik a vércukorszint. Az esti Lantus dózisának fokozatos emelésével lehet megpróbálni a vércukorszint rendezését. Persze csak rendszeres hajnali vércukorellenőrzés mellett.


        A menstruációs ciklus, mégpedig a női nemi hormonok szintjének változása hatással van az inzulinigényre, ezen keresztül a vércukorszintre. A menstruációt megelőző napokban, egy hétben(premenstruum) a legnagyobb az inzulinigény. Ilyenkor akár-egyénektől függően- 6-10 E-el is nőhet az inzulinigény. Amennyiben valaki változatlan inzulinmennyiséget ad be, akkor értelemszerűen az kevésnek bizonyul, úgyhogy emelkedik a vércukorszint. A menstruáció alatt már visszacsökken az inzulinigény. Persze ettől lehetnek egyedi eltérések. Az a lényeg, hogy mindenki kitapasztalja a saját rendszerét.
        A fogamzásgátlás bonyolult kérdés a cukorbetegeknél. Nincs ideális védekezési mód. Fogamzásgátló tablettákból csak az igen kis hormontartalmúak alkalmazhatóak. Kerülendők 35  év felett, dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír és diabeteses érszövődmény esetén is.
        Az igen kis dózisú fogamzásgátló tabletták alkalmazása esetén is szoros anyagcsere-és érkontroll szükséges.

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 23:10:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: