Inzulinadagoló ;hypo

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

 

Két kérdésem lenne. A kisfiam 3 éves kora cukorbeteg, most 11 éves. Azóta nem cseréltünk még inzulinadagolót, egyszer kb 2 éve a férjem felíratta, de mire kiváltotta volna lejárt a recept. Szerette volna újra felíratni de azt mondta az kezelőorvosunk, hogy nem írhatja fel, majd ha letelt (ha jól emlékszem ) az 5 év. Hiába bizonygatta, hogy nem váltottuk ki, biztos ennek utána lehet nézni, nem kapott másik receptet. Most meg már 8 év után, tényleg darabokban van az adagoló és félek, hogy a kisfiam néha nem pontosan tudja beállítani az adagot. NovoPen 3.at használunk PenMatetel.

Szeretném megkérdezni meg kell vennem 100%-os áron a készüléket?

 

Másik amit kérdeznék, nagyon aggaszt:

A fiam nem igazán érzi meg az alacsony vércukrot újabban. Ilyen probláma már volt kb 4-5 éves korában (borzasztó időszak volt) semmi tünet egyszer csak összeesett, és ez többször előfordult. Ilyenkor 2 alatti értékeket mértünk, volt olyan hogy a gép már ki sem mutatta. Én ezt jeleztem a kezelőorvosunknak aki nem írt fel másik inzulint csak pár évvel később, amikor bekerült a fiam a kórháza egy vírusos hasmenéssel és ők is észrevették, hogy másféle inzulinra van szükség. Addig 24 órásat használtunk, most 4 x szúrjuk. Azután jobbak is lettek az eredmények és nappal meg is érezte ha lement a vércukra 1-2 hete megint nem.Rettegek mert, ha az iskolban történik ez vele nem tudom mi lesz. 2 x itthon megint 1, 6; 1, 8-at mértem, már alig tudtam megetetetni édességgel.

Ez a gond, eddig csak éjszaka alvásnál volt, ott soha fel nem ébred, mi a férjemmel féléberen alszunk, mert ha lemegy a cukra maximum megizzad, de ha nem vesszük észre biztos elájulna.Éjjel megizzad, viszont nappal még ez sincs, csak annyi hogy észreveszem, hogy mindjárt elájul és már nem igazán lát jól.

Tudom hogy ez nem normális, de sajnos a kezelőorvosomra nem számíthatok és muszáj megelőznöm egy nagyobb bajt! Számítok a válaszára!

Köszönöm: Adél

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a inzulinadagoló témában

Tisztelt Kérdező!

Az inzulin beadásához szükséges eszközök-Penek- felírására 36 havonta ad lehetőséget az Egészségbiztosító. Se több, se kevesebb. A szakrendeléseken csak arra van lehetőség, hogy rögzítsük a vény felírásának időpontját. Azt, hogy valaki kiváltotta-e nincs lehetőség ellenőrizni. A lejárt, ki nem váltott recepttel tudta volna, tudja igazolni Ön, hogy nem történt meg a Pen kiváltása. Ebben az esetben a kezelőorvos biztosan felírt  volna egy új receptet. Ez az Ön érdeke. Sajnos a kezelőorvosának nincs lehetősége ezt ellenőrizni. Sajnos van visszaélés a vények felíratásával, ezért van a szigorítás.

Nagyon nehéz részletes információk hiányában tanácsot adni. A gyermekeknél a vércukor célértékek magasabbak, mint a felnőtteknél. Részben azért is, hogy minél kevesebb legyen a hypoglycaemia. Nyilván nehéz kiszámolni, hogy inzulinadás után mennyit fog enni és mennyit fog mozogni a gyerek, amelyek nehezítik a normális- elfogadható vércukorértékek elérését. Viszont éjszaka jobban beállítható  az inzulinterápia úgy, hogy ne legyen hypoglycaemia. Ugyanis éjszaka kevesebb a kiszámíthatatlan befolyásoló tényező.

Éjszakai hypoglycaemiák esetén az esti bázisinzulin mennyiségét kell csökkenteni annyira, hogy éjszaka ne forduljon elő alacsony vércukorérték. Ez éjszakai vércukorellenőrzéssel néhány nap-hét alatt beállítható.  Ha gyakori a nappal folyamán is a hypoglycaemia, akkor az étkezéshez adott inzulin dózisát is csökkenteni 1-2 E-el. Sok sikert!

 

 

 

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. május 02., 20:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 14:02
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra