• Inzulin rezisztencia kimutatható a leletemből?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Cukor és inzulin terhelésen vettem részt. Eredmények a következők. Szérum glükóz:5, 5/60perc:8, 3/120perc:6, 4. Inzulin:7, 2/60perc:55, 2/33, 6. Az adatok mit jelentenek, mutatnak-e inzulin rezisztenciát? Köszönettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Tisztelt Kérdező!


        A cukor terheléses értékek alapján cukorbetegség kizárható, norm. vércukorértékeket észleltek. Az inzulinrezisztencia diagnózisához nincs egységesen elfogadott kritériumrendszer. Több tényező is befolyásolhatja. Pl. fontos információ, hogy milyen célból történt a terheléses inzulinvizsgálat. PCOS? Olyankor egyéb hormon eltérések, tünetek is vannak, amelyek megléte esetén fontos információt szolgáltat a terheléses inzulinszint.
        Az Ön esetében az éhgyomorra kiszámolt HOMA-index nem szól inzulinrezisztencia mellett. Viszont kétségtelen, hogy a 60 és 120 perces inzulinérték magasra emelkedik. Elhízás, egyéb PCOS-re utaló tünetek esetén valószínűsíthető az inzulinrezisztencia.

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-05-05 23:14:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: