Esély

Kedves doktor nő!

Múlthéten elküldtek labor vizsgálatra, ahol többek között a glükóz terhelést is megnézték (mert kb. 2 hete panaszom van a szememmel, eresedik, könnyezik, fáj, feszít) . Az eredmény csökkent glükóz tolerancia lett: éhgyomorra 5.2, glükózoldat elfogyasztása után egy órára 8.3, két órára 8.0

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben bizonyos idő után 100%, hogy cukorbeteg leszek? Mert a házi orvosom azt mondta, hogy mivel fiatal vagyok (19 éves) rajtam múlik, hogy 1 éven belül vagy csak 20 éven belül leszek cukorbeteg. Mozogjak, csökkentsem a testsúlyomat, stb.

Akkor ilyenkor úgy kell étkeznem, mint egy cukorbetegnek és pl tésztás ételeket (makaróni, nokedli stb) , édességet már nem is ehetek, még ritkán sem, akkor sem ha sikerül lefogynom? 3 éve sikerült már leadnom 25 kilót (90 kiló voltam-172 centihez) , de a sok stressz, költözés és miegyéb miatt nagy része sajnos visszajött.

Válaszát előre is köszönöm!

T

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza cukorbetegség témában

Tisztelt Kérdező!

A cukorbetegség genetikai hajlam és a környezeti tényezők (elhízás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás) egymásra hatásának eredményeként jelenik meg. Bár nem írt arról, hogy a családjában van-e 2-es tipusú cukorbeteg, a most felismerésre került csökent cukortolerantia alapján valószínűsíteni lehet a genetikai hajlamot.

A háziorvosának igaza van abban, hogy leginkább Öntől, az életmódváltoztatás sikerességétől és tartósságától függ az, hogy mikor jut a cukorbetegség stádiumában. Arról biztos információ nincs, hogy az egész élet folyamán 100%-ban kialakul-e cukorbetegség a csökkent cukortolerantiából. Nagy a valószínűsége. Történtek vizsgálatok 10-20 éves követéssel, itt nem minden esetben alakult ki cukorbetegség. De ez minden esetben a hathatós, tartós életmódváltoztatás eredménye volt. Ez lassú, tartós fogyást, az ideális tetssúly elérését, megtartását, rendszeres fizikai aktivitást, és a kedvező étrend választását jelenti. A diétában fontos a finomított szénhidrátok kerülése. Ez a hagyományos édességek kerülését jelenti. Azonban meg lehet találni a kedvezőbb, elhúzódó szénhidrátot tartalmazó ételeket, amelyek ugyanolyan finomak. (Pl. nokedlit is lehet készíteni durumlisztből, ami kedvezőbb.)

Azt fontos tudatosítani, hogy midezt Önmagáért, az egészségéért teszi, úgyhogy az eredmény egyáltalán nem mindegy. Sok sikert!

Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

Kérdés: 2009. május 01., 19:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:08
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Okozhatja-e cukorbetegség ezeket a...
Magas vércukorszint
Merckformin XR 500 retard
Cukorbetegség kezelése
Magas vércukor reggeli után