• Esély

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktor nő!

        Múlthéten elküldtek labor vizsgálatra, ahol többek között a glükóz terhelést is megnézték (mert kb. 2 hete panaszom van a szememmel, eresedik, könnyezik, fáj, feszít). Az eredmény csökkent glükóz tolerancia lett: éhgyomorra 5.2, glükózoldat elfogyasztása után egy órára 8.3, két órára 8.0

        Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben bizonyos idő után 100%, hogy cukorbeteg leszek? Mert a házi orvosom azt mondta, hogy mivel fiatal vagyok (19 éves) rajtam múlik, hogy 1 éven belül vagy csak 20 éven belül leszek cukorbeteg. Mozogjak, csökkentsem a testsúlyomat, stb.

        Akkor ilyenkor úgy kell étkeznem, mint egy cukorbetegnek és pl tésztás ételeket (makaróni, nokedli stb), édességet már nem is ehetek, még ritkán sem, akkor sem ha sikerül lefogynom? 3 éve sikerült már leadnom 25 kilót (90 kiló voltam-172 centihez), de a sok stressz, költözés és miegyéb miatt nagy része sajnos visszajött.

        Válaszát előre is köszönöm!

        T

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A cukorbetegség genetikai hajlam és a környezeti tényezők (elhízás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás) egymásra hatásának eredményeként jelenik meg. Bár nem írt arról, hogy a családjában van-e 2-es tipusú cukorbeteg, a most felismerésre került csökent cukortolerantia  alapján valószínűsíteni lehet a genetikai hajlamot.

        A háziorvosának igaza van abban, hogy leginkább Öntől, az életmódváltoztatás sikerességétől és tartósságától függ az, hogy mikor jut a cukorbetegség stádiumában. Arról biztos információ nincs, hogy  az egész élet folyamán 100%-ban kialakul-e cukorbetegség a csökkent cukortolerantiából. Nagy a valószínűsége. Történtek vizsgálatok 10-20 éves követéssel, itt nem minden esetben alakult ki cukorbetegség. De ez minden esetben a hathatós, tartós életmódváltoztatás eredménye volt. Ez lassú, tartós fogyást, az ideális tetssúly elérését, megtartását, rendszeres fizikai aktivitást, és a kedvező étrend választását jelenti. A diétában fontos a finomított szénhidrátok kerülése. Ez a hagyományos édességek kerülését jelenti. Azonban meg lehet találni  a kedvezőbb, elhúzódó szénhidrátot tartalmazó ételeket, amelyek ugyanolyan finomak. (Pl. nokedlit is lehet készíteni durumlisztből, ami kedvezőbb. )

        Azt fontos tudatosítani, hogy midezt Önmagáért, az egészségéért teszi, úgyhogy az eredmény egyáltalán nem mindegy. Sok sikert!

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-01 19:27:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 13:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: