• Terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő. 7 hetes terhes vagyok.két éve pajzsmirigy tultengéssrl kezelnek.4 hetes korig metothylinnel kezeltek.azóta már kicserélték propicilre.kérdésem:a negyedik hétig szedett methotylin ártott e a babának? el kell e vetetni? kezelő orvosom szerint nem.mert csak a 3-ik hónappba alakul ki a baba pajzsmirigye.a kezelő orvos szerint nincs kockázata és megtartható a baba.önnek mi a véleménye, tanácsa? előre is köszönöm válaszát.m.m.

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség, terhesség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A cukorbeteg fogamzóképes hölgyek esetében a terhességnek  tervezettnek kellene lennie. A gyermekvállalás előtt már legalább  fél évvel intenziv odafigyelés  és erőfeszítés szükséges a vércukorértékek rendezésére. Csak rendezett anayagcsere-HbA1c 6.4 % körül- esetén kap start jelet a cukorbeteg, ekkor  javasolt elkezdeni gyereknemzést. Erre azért van szükség, mert rossz szénhidrát anyagcsere esetén nő a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélye. Csak rendezett anyagcsere esetén van esély ennek kivédésére.  A teherbe esést követően ugyanolyan szigorúan a jó vércukorértékekre- a normoglycaemiára kell törekedni. Ehhez gyakori kontrollvizsgálat szükséges, mert a terhességgel együttjáró hormonalis változásokkal folyamatosan nő az inzulinigény.
        Az Ön esetében nem tudok tanácsot adni. Nem ismerem a fogamzás előtti-körüli és koraterhességi vércukorértékeit ill. HbA1C-értékét.  Az optimálisnál rosszabb értékek esetén nagyobb a fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye, ezért javasolják ilyen esetben a terhesség megszakítását. Ön dönthet ettől függetlenül a baba megtartása mellett, azonban a kockázatot, felelősséget Önnek kell vállalni. Ekkor is feltétlenül fontos a tökéletes vércukorértékek elérése és megtartása a terhesség folyamán végig.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-11 08:52:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 15:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: