• Hipoglikémiás sokk

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Nő/Úr! Férjem tegnap a szemészeten volt, szemüveg felíratás miatt. A Dr. Úr alapos szemvizsgálatot végzett. a vizsgálat után elmondta a férjemnek, hogy hajlamos a hypoglycemiás sokkra.Elmondta, hogy homloknál jelentkező fejfájás és ehhez társuló szemfájás ill. szúró fájdalom esetén forduljon orvoshoz. A férjem meglepetésében elfelejtette megkérdezni, van-e olyan terápia vagy gyógyszer, amivel megelőzhető illetve mi okozza ezt a betegséget? Ha esetleg bekövetkezik a baj, gyógyítható-e úgy, hogy ne következzen be vakság? Köszönettel:egy aggódó feleség

        WEBBeteg szakértő válasza a hipoglikémiás sokk témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egészséges emberben a szervezet biztosítja a megfelelő vércukorszintet. Éhezés esetén is képes a máj és az izmok szénhidrát raktárából cukrot nyerni. Így soha nem fordulhat elő "hypoglycaemiás sokk". Éhezés esetén a csökkenő vércukor rossz közérzetet, szédülést, csökkent koncentrációt, fejfájást, verejtékezést stb. okozhat, ilyenkor nincs más tennivaló, mint enni kell. Ez bárkinél előfordulhat.
        Cukorbetegeknél, bizonyos gyógyszeres kezelés és inzulinkezelés esetén fordulhat elő súlyosabb hypoglycaemia( vércukor 3 mmol/l alatt) amennyiben nem elegendő a szénhidrátfogyasztás. Leggyakrabban ilyenkor is van bevezető tünete, így elhárítható cukor fogyasztásával.
        Nem tudom, hogy a szemész miből állapította meg, hogy hajlamos hypoglycaemiára a férje, ezt tőle kellene megkérdezni.
        Az alacsony vércukorszintnek lehet tünete a fejfájás is többek között, azonban a fejfájások csak kis részéért tehető felelőssé az alacsony vércukorérték.

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:49:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: