• Diabetológus - inzulin rezisztencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Laczkó Andrea!

        Sajnos több, mint másfél éve próbálkozunk babával és eddig nem sikerült. Nálam és a férjemnél (csökkent spermaszám) is vannak problémák. Mivel a diabetológusunkhoz nagyon sokára kaptunk időpontot, ezért szeretnék kérdezni a férjem véreredményéről.

        Mellékletként küldeném a leletet és arra lennék kíványcsi, hogy az úgynevezett inzulinrezisztencia fenn állhat-e? 176 cm és 94 kg, tehát kicsit túlsúlyos és ez sajna zömmel a hasára és a felső testére rakódott. A családban több anyai rokonának van/volt cukorbetegsége, magasvérnyomása és pajzsmirigy betegsége is. Férjem vérnyomása rendben van. Nagyon szereti az édességet (annyira, hogy neki a terheléses vizsgálatkor az a tömény cukoroldat ízlett! Brrrrrrrrr! )

        Olvastam a PCO honlapon a férfi inzulinrezisztenciáról mely túlsúllyal, alacsony tesztoszteron szinttel jár. Egy tavaly nyári vérvételkor éppen elérte az alsóhatárt a tesztoszteronszintje. Ha fennálhat az inzulinrezisztencia, állhat a rossz spermaszám mögött (8 millió/ml majd clostilbegyt és FER14 szedése után 14 millió/ml)? Mire számíthatunk? Diéta, mozgás és metformin? Ha kell valamilyen terápia férjemnek akkor mennyi idő alatt mutatkozhat a spermaképén a terápia eredményessége? Válaszát köszönöm előre is! N.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a inzulinrezisztencia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A férje testmagassága és testtömege alapján kiszámolt BMI: 30.3 kg/m2. Ezzel éppen átlép a túlsúlyosból az elhízott kategóriába. A túlsúly, elhízás felelős az inzulinrezisztenciáért. Hasi típusú elhízásnál különösen így van. A hasi zsírsejtek által termelt hormon hatású anyagok váltják ki az inzulinrezisztenciát. Az inzulinrezisztencia miatt fokozott mennyiségű inzulin képes csak biztosítani a normál vércukorszintet. Egy idő után azonban már nem elég az inzulin, ilyenkor magas vércukorérték észlelhető és felállítható a cukorbetegség diagnózisa.
        A leírtak alapján a családi hajlam megvan, túlsúlyos, kissé emelkedett 120 perces inzulinszint észlelhető, ezek alapján nagy a valószínűsége az inzulinrezisztenciának. Feltétlenül fontos lenne az életmódváltás: lassú testtömegcsökkentés, rendszeres fizikai aktivitás, a finomított szénhidrátok kerülése. Ezzel elérhető, hogy az inzulin érzékenység javuljon.
        Jelenleg csak cukorbetegség esetén írható és ajánlható a metformin vagy egyéb gyógyszer elkezdése. Inzulinrezisztencia esetén nem. Az életmódváltás és következetes betartása kellően hatékony az inzulinrezisztencia csökkentésében.
        Azzal nincs tapasztalatom, hogy a spermakép hogyan változik és mikor, ezzel kapcsolatban kérje  andrológus véleményét.

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:51:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: