• I. -es vagy II. -es típusú cukorbetegség 26 évesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         

        Tisztelt Doktor Nő / Tisztelt Doktor Úr!

        Közel két hónappal ezelőtt lettem figyelmes éhgyomri vércukoreredményemre, melyet újbegyszúrrós készülékkel (akku check) mértem a reggeli órákban (kb, 10 órával az utolsó étkezést követően) és ez 6, 1-6, 5 mmol/l eredménnyel járt.

        Ez alapján egy héttel ezelőtt terheléses glükóztolerancia-mérésre jelentkeztem szakorvosnál melynek eredménye: éhgyomorra - 7.4, két órával később tömény cukoroldat elfogyasztása után 9, 1. A szakorvos natív étrendet és rendszeres kontrollt javasolt.

        Esetemben releváns lehet, hogy évekkel ezelőtt diagnosztizált cysticus, szeptalt göbös pajzsmirígymegbetegedéssel kontrollra járok. Februári vizsgálatot követően (beleértve inzulin, C-peptid, GAD, ICA vizsgálatokat) eredményem: (pajzsmirigy működés jó, bal lebeny göb 18mm, biops szüks.) és éhgyomri vércukorérték a norm. felső határás kissé meghaladja, HbA1C is a norm. felső határa felett van.

        A mai nappal saját vércukormérőmmel kezdtem neki a heti rendszerességű méréshez, ennek 1. napi eredménye: éhgyomorra - 5, 9, két órával később könnyű reggeli elfogyaszátsa után 9, 1

        26 éves agyok, étrendemben hónapok óta tudatosan kerülöm a túlzott cukorbevitelt, alkoholt szinte soha nem iszom, nem dohányzom, folyadékbevitelem szinte kizárólag ásványvíz és leveses ételek. Rendszeresen futok, futballozok, mozgok.

        Tisztelettel kérem segítségüket, hogy a leírtak figyelembe vételével esetemben megállapítható-e komoly diabetes, annak I.-es vagy II. -es típusa, és a pajzsmirigy működésem befolyással lehet-e a vércukorszint anomáliára,  ez hosszútávon normalizálható-e még?

        Segítő szándékukat nagyon köszönöm.

        Tisztelettel,

        D.István

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírt cukorterheléses vizsgálat  eredménye már jelzi a szénhidrát-háztartás zavarát. Két alkalommal észlelhető 7.0 mmol/l vagy a feletti éhgyomri vénás vércukoreredmény esetén már cukorbetegségről beszélünk. Mivel Önnél csak egy alkalommal volt a vénás vércukorérték 7.0 mmol/l felett, ezért a cukorterheléses eredmény alapján csökkent glukóztolerantia (IGT) diagnózisa állapítható meg. Ez a cukorbetegséget megelőző állapot.


        Ahhoz, hogy azt megállapíthassuk, hogy 1-es vagy 2-es tipusú cukorbetegség lehetősége merül fel, fontos lenne, ha megadná a C-peptid, ICA, anti-GAD vizsgálat eredményét. (Mivel írta, hogy ezek a vizsgálatok megtörténtek) Amennyiben ellenanyag kimutatható (ICA, anti-GAD), akkor 1-es tipusú cukorbetegség diagnosztizálható. Fontos lenne, ha a testmagasságát, testtömegét is megadná, ill. hogy hasi típusú elhízás fennáll-e.
        A pajzsmirigy működése befolyásolja a cukorháztartást, de csak akkor, ha a pajzsmirigy hormon túlműködése vagy alulműködése áll fenn. Ön azt írta, hogy a működés jó, ennek alapján azt feltételezem, hogy nincs hormonalis alul-vagy túlműködés. Göb esetén, amennyiben nem hormon termelő, akkor nem befolyásolja a cukorbetegséget.

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 20:42:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: