• Vércukor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy mi lehet az oka annak,hogy a vérben az inzulinszint teljesen normális  referenciaérték 3 és 17 között van, nekem pedig étkezés elött 5,5 és étkezés után 6,5. Ennek ellenére ha nem tartom a diétát - édességet és sok szénhidrátot eszek felmegy 16-18 -ra.   15 éve 2-es tipusu cukorbeteg vagyok /inzulinról hallani sem akarok/. 57 éves vagyok.

        Lehet-e annak az oka,hogy 1977-ben hasnyálmirigy gyulladásom volt sárgasággal együtt, mert akkor derült ki,hogy epekövem  van /amiről korábban nem tudtam és nem is okozott problémát/. Ezt 1977-ben meg is operálták és a cukorbetegség  1993-ban derült ki véletlenül/semmi tünet  nem volt, csak az évenkénti szürövizsgálat során  az étkezés elötti vércukor  akkor  6,5 volt.  A  hasnyálmirigyemmel   epekövemmel és a májammal semmi probléma azóta sincs, csak annyi ha zsirosat eszek akkor Neo-pampurt veszek be, de igy soha nem fáj semmim.

        Olyat is hallottam,hogy lehet.hogy nem jól irom, a hasnyálmirigyek receptoriai nem müködnek - ez mit jelent- ?

        Az ilyen jellegü cukorbetegség gyógyitható-e, illetőleg azon kivül,hogy a gyógyszert szedem és megprobálom a diétát tartani, sokat mozgok / naponta 1 órát tornászok/ a cukor karbantartására van-e más módszer?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!


        2-es tipusú cukorbetegségben a bazális inzulinelválasztás, amely az egész nap folyamán észlelhető kis dózisú inzulinelválasztást jelenti, sokáig a normális állapotnak megfelelően megtartott. Viszont az étkezés kiváltotta vércukoremelkedéshez már nincs kellő mennyiségű inzulinelválasztás. Önnél a nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étkezésnél látszik, hogy a hasnyálmirigy inzulin elválasztása nem tud lépést tartani a felszívódó cukor mennyiségével, nem kellő az inzulin mennyisége, inzulin hiányában a sejtek nem tudják kellő mértékben felvenni a glucoset, ezért a vércukorszint megemelkedik. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a cukorbetegeknél a megfelelő, kiegyensúlyozott diéta betartása. Amenyiben korrekt diéta mellett is magas vércukorértékek észlelhetőek, akkor szükséges a terápia további bővítése.


        Hasnyálmirigy gyulladás esetében áldozatul eshetnek az inzulint termelő béta-sejtek is, ekkor csökken a szervezet inzulin termelő képessége. Azt, hogy ez egy adott betegben megtörténik-e és hogy milyen mértékű nem lehet megmondani. Többszöri hasnyálmirigy gyulladás esetén gyakran alakul ki következményes cukorbetegség, amelynek jellemzője, hogy a tabletták hatástalanok, inzulin terápia szükséges a vércukorszint normalizálásához.

        Az 1-es és a 2-es tip. cukorbetegség sem gyógyítható jelenleg. A 2-es tip. cukorbetegség előrehaladó folyamat, azonban a megfelelő életmód, fogyás, korrekt diéta, rendszeres testmozgás megvalósításával a folyamat lassítható. Amennyiben a fentiek és a maximális gyógyszeres terápia mellett magas vércukorértékek észlelhetőek, szükséges az inzulinterápia bevezetése. Amely ebben az esetben az egészség, az életminőség  további megörzését és a szövődmények megelőzését szolgálja.

         Dr. Laczkó Andrea


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-20 15:03:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: