• Pcos -IR?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        PCOS-em van. UH, többhónapos vérzéskimaradás, magas lh/fsh (5,6)...
        Párommal babát szeretnénk, így a nőgyógyászom azt javasolta, hogy keressek fel diabetológust, mert miután meghozza a vérzésemet, jó lenne elkezdeni szedni metformint.

        ogtt vizsgálaton voltam, melynek eredménye a következő lett:

        éhgyomri vércukor: 3,9/ inzulin: 6

        60perces: 3,4/ 37

        120perces: 4,0/ 19

        Szakrendelésre csak 2 hét múlva kaptam időpontot. Szeretném tudni, hogy mire számíthatok. Ezen labor-eredmények alapján kaphatok-e metformint? (olvasottak alapján ez az egyetlen reálisnak tűnő megoldás a problémára)
        Köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS, gyermekvállalás témában

        Tisztelt Kérdező!


        A PCOS komplex tünetegyüttes. A háttérben inzulinrezisztencia feltételezhető. A leírtak szerint Önnél már a nőgyógyász felállította a PCOS diagnózist. A diagnózis felállításához segítség lehet az OGTT vizsgálat elvégzése. Sajnos nincs egyértelmű kritérium az inzulinrezisztencia diagnózisának kimondásához, az az OGTT eredményeiből valószínűsíthető. Az Ön OGTT eredménye a normálnak megfelelő. A éhgyomri inzulinszint a normál tartományban van és nem kiugróan magas a 120 perces serum inzulinszintje sem. Ettől persze még helytálló lehet a PCOS diagnózisa.
        Megoszlanak a vélemények PCOS-ben a metformin terápia beállításáról is. Több vizsgálatot is végeztek, amely alapján azt találták, hogy kedvezően hat a metformin, segíti a teherbeesés sikerességét PCOS-ben. Azonban jelenleg ma Magyarországon (és Európa legtöbb országában) a metformin felírási indikációjában nem szerepel sem az inzulinrezisztencia, sem a PCOS. Igazolt 2-es tip. cukorbetegség esetén javasolt a felírása.


        A Magyar Diabetes Társaság szakmai ajánlásában PCOS esetén a fogyás, rendszeres testmozgás, életmód, étrend-változtatás szerepel terápiaként. Metformin bevezetését a jelen szakmai irányelvek nem javasolják.
        Nincs egyértelmű konszenzus a kezelésben, így lehetséges az, hogy vannak endokrinológusok akik meggyőződésük és tapasztalataik alapján alkalmazzák a metformin terápiát.

         Dr. Laczkó Andrea diabetológus

         

        Kedves Hölgyem!

        Az Ön által említett klinikai tünetek és leletek megerősítik a PCOS tényét. Az elvégzett OGTT és inzulin vizsgálat inzulin-rezisztenciát jeleznek. Diétás tanácsok és rendszeres mozgás/torna mellett a Metformin kezelés reális megoldás lehet első lépésben, vese- és májfunkciós vizsgálatot követően, melyet endokrinológussal megbeszélhet. A későbbiekben stimulációs kezelés is mérlegelendő, melyet infertilitással foglalkozó szakember elindíthat.

        Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-21 18:13:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 16:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: