Inzulin2

Tisztelt Doktornő! A korábbi kérdésemben /inzulin jeligével/ azt kérdeztem, hogy ez a vizsgálat aminek "inzulin vizsgálat" a neve mit jelent. Mint utobb megtudtam az elessy szó a leleten azt jelenti, hogy ilyen tipusu géppel végzeték a vizsgálatot. Szeretném megkérdezni, hogy az igaz-e miszerint akinek ez a lelet a normális értéken belül van annak nem szabad sem gyógyszert sem inzulint adni, mert akkor a még müködő inzulint "lebutitják" tehát arra a készteti a szervezetet, hogy ne termeljen inzulint vagy egyre kevesebbet, mert ezt gyógyszerrel potólják. Másik kérdésem, hogy az orvosok miért erőltetik az inzulint amikor még a szervezet termeli az inzulint, Én ugy gondolom, hogy inzulinnal képtelenség élni teljesen felboritja az élet menetet és én soha nem egyeznék bele inzulinba.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza inzulin témában

Tisztelt Kérdező!

A cukorbetegség egy olyan diagnózis, amit a valamikor mért vércukorértékek alapján állítottak fel, és ez azt jelenti, hogy a saját inzulintermlése már akkor is elégtelen volt.Tehát cukorterhelésre nem termelődik elég inzulin, azaz nem képes a vércukorértékeket a normális tartományon belül tartani. (Normál vércukorérték éhgyomorra 4, 5-6 mmol/l közötti, étkezés után 7, 5)

Ha annak idején megcsináták az említett vizsgálatot Önnél, és volt inzulintermelése, akkor 2. típusú cukorbetegsége van. Előfordulhat egy cukorbetegségnél, hogy az éhgyomorra mért érték normális, de később már akkor sem. Az inzulin termelődése más a különböző napszakokban , és a különböző időpontokban. Amíg van saját inzulintermelés, addig a hiányzó részt lehet tablettás inzulin formájában pótolni.

Abban az esetben, ha a normális vércukorértékekhez nem termelődik elegendő menniységű inzulin, akkor a tartósan magas vércukrok károsítják az ereket, a vesékben, a lábakban is, az agyban, a szívben.

A tartósan magas vércukorértékeket a vércukorértékek mellett a Hgb A1C is jelzi, ami utal arra, hogy a szénhidrátháztartása rendezett-e.

Általában az inzulintermelés 10 év alatt kimerül.

Az inzulin kezelés korlátozza az életmódot, és az életminőséget, de egy bizonyos állapotnál nem választható, hanem kötelező választás, mert csak így tud normális élminőséget biztosítani nmagának.Ugyanis, ha nem teszi, a kialakuló szövődmények korai halált is okozhatnak.

Nem lehet lebutítani az inzulintermelést. Ha pótoljuk, csak bepótoljuk a hiányt, amit a szervezet nem tud megtermelni, és egy idő után még inkább kimerül az inzulinelválasztás.

Tehát, ha már egyszer kimondták, hogy cukorbeteg, az inzulinelválasztási problémát jelent.

Dr. Laczkó Andrea diabetológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. december 11., 16:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 11:16
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Véletlenül túl sok inzulin beadása
Az esti inzulinom helyett véletlenül a nappalit adtam be. Az edti adagom 104 egység Toujeo. A nappali viszont Apidra 26-24-26. A Toujeo-t két lépésben...
Inhalacios Inzulin
Inhalacios Inzulin utan erdeklodnek, tudnak e olyan orvost Magyarorszagon, aki ezzel foglalkozik, esetleg megtudjak e mondani, hogy Magyarorszagon be lehet e...
Inzuliadagolas
Epes hanyas miatt nem adtam be a 17.30 orai Atracid inzulin adagot. Napi 4* szurasbol 3* Atracid 1* Insulatard 20 egyseg. Kerdesem h potlolag beadjam az...
Magas vércukor
Tisztelt Doktornő! 2017. Január 4-én 1-es típusú cukorbetegseget állapítottak meg nálam. A kórházból 4-3-4 egység actrapiddal tértem haza....
Kulfoldre koltozes
Tisztelt Szakerto! Cukorbeteg vagyok, es egy nagyobb osszeghez jutottam, ezert szeretnek egy par evre kulfoldre kultozni.Viszont nem tudom hogyan kaphatok...