• Inzulin vizsgálatot hol végeznek?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Szeretném megkérdezni,hogy inzulin vizsgálatot hol végeznek, mennyibe kerül, mert a diabetologiai szakrendelésen nem hajlandok ilyen vizsgálatot végezni, csak vércukor vizsgálatot.

    Elvileg 16 éve? vagyok cukros de 2OO2 -be csináltak egy inzulin vizsgálatot elescvy készülékkel, de sajnos a BM kórház már bezárt és ott már nem csináltathatok ilyen vizsgálatot.Ami  akkor teljesen normális értéket mutatott tehát a szervezetem megfelelő inzulint termelt.

    Amikor megyek vizsgálatra jól felidegesitem magam,hogy egy csomó gyógyszerrel tömnek és még inzulint is akarnak adni amiről én hallani sem akarok. Akkor valóban 14 körül szokott lenni a cukrom.

    Feltehetően a szervezetem a gyógyszerek mennyiségére ellenkezőleg reagál,ugyanis a vérnyomás csökkentő esetében is  a 75 mg vérnyomáscsökkentő szedése esetén 21O-re felment a vérnyomásom /tartosan-heteken át/ és amikor  saját magam lecsökkentettem 12,5 mg.-ra teljesen beállt és azóta is rendben van a vérnyomásom 12O-ra.  / nem vagyok orvos sem eü dolgozó- ilyen képzettségem sincs/

    Ha beveszem glocobene 1,75 mg  és nem diétázok felmegy 18-ra a cukrom de ha diétázok és nem veszem be a gyógyszert akkor 6- és 8 között van.

     

    WEBBeteg szakértő válasza a inzulin témában

    Tisztelt Kérdező!

    A vérben lévő inzulin mennyiségének a meghatározására sok laboratóriumban lehetőség van. A diabetológiai szakrendelésen valószínűleg azért nem végeztetik el ezt a vizsgálatot önnél, mert felesleges. Semmilyen érdemi információt nem szolgáltat már az ön esetében.  Mivel azt írja, hogy 16 éve ismert a cukorbetegsége  és 2002-ben még kimutatható volt a szervezetében inzulin és tablettával kezelik, valószínűsitem, hogy 2-es tipusú cukorbetegségben szenved.

    Ebben az esetben annak megítélésére, hogy az étkezéssel bevitt szénhidrátok felhasználásához elegendő-e még a saját szervezete által termelt inzulin mennyisége, nem a vérvizsgálat során mért inzulin mennyisége ad választ. Az élettani szabályozás szerint normál esetben minden étkezés során éppen annyi inzulin termelődik, amennyi ahhoz szükséges, hogy az adott étkezésből felszívódó  és vérbe kerülő szénhidrátok ellenében a normális vércukorszintet (5.0-7.0 mmol/l) fenntartsa. Ez minden étkezésnél más-más mennyiség.

    A cukorbetegség diagnózisa akkor állítható fel, ha a a saját inzulin elválazstás nem elegendő mennyiségű vagy nem megfelelő hatású, és így a vércukorérték a normális tartomány fölé emelkedik. (Megjegyezném: A cukorbetegség diagnózisának kimondásához egyértelmű diagnosztikus kritériumok vannak . Nem lehet valaki csak elvileg cukorbeteg. A diagnózis kimondása gyakorlati és maga a betegség is sok gyakorlati dolgot tesz szükségessé)
    A 2-es tipusú cukorbetegeknél először elsősorban az étkezésre bekövetkező inzulinválaszban észlelhető károsodás. Nem tud az étkezéshez annyi mennyiségű inzulint termelni a szervezet, hogy a vércukrot a normális tartományban tartsa. Persze  ez függ az étkezések szénhidráttartalmától is. Ezért szükséges diétázni. Többször kis mennyiségű ételt enni és a finomított szénhidrátokat kerülni, hogy ne legyen egyszerre nagy vércukoremelkedés, mert ezzel az inzulin válasz nem tud lépést tartani.


    A cukorbetegségre használt különböző gyógyszerek különböző úton kísérlik meg a normális vércukorszint fenntartását. Az Ön által szedett Glucobene az inzulin elválasztás fokozásával próbálja segíteni a szervezetét a normális vércukorérték fenntartásában. Sajnos azonban egy idő múlva az inzulintermelő sejtek kimerülnek, ekkor már a gyógyszerek sem tudják elérni, hogy az étkezésekhez megfelelő mennyiségű inzulin termelődjön.
    A diétára visszatérve,a cukorbetegeknek a gyakorlatban sajnos mindig be kell tartani az étrendi korlátozásokat. Nem ehetnek annyiszor és annyi mennyiségű szénhidrátot, mint amennyit szeretnének. Viszont a szénhidrát teljes elhagyása is tilos, mert a szervezetnek ezekre az anyagokra is feltétlen szüksége van.


    Önnél az nem világos, hogy a kiegyensúlyozott, a testtömegéhez, életmódjához kiszámított szükséges szénhidrátbevitel mellett hogyan alakulnak a vércukorértékei. A korrekt, adekvát diéta mellett észlelhető vércukorértékektől függ annak megítélése, hogy az alkalmazott terápia elegendő-e. (Nem a gyógyszertől megy fel a vércukra, hanem a diétás kihágástól.Viszont olyan is elképzelhető, hogy adekvát diéta mellett nem kell gyógyszer.)
     És ha már a maximális gyógyszeres terápia és adekvát étrend mellett is magas vércukorértékek észlelhetőek, akkor szükséges az inzulinterápia bevezetése.

    Ekkor is lehetséges még a szervezetben például éhgyomorra normális mennyiségű inzulint kimutatni, de összességében már egyáltalán nincs elegendő mennyiség napi 24 órán át .
    Ennek alapján remélem éthetővé vált, hogy nem az inzulinszinttől függ a terápia megválasztása és az inzulinterápia bevezetésének szükségessége. A korrekt, adekvát diéta betartása minden körülmények között szükséges, a cukorbetegség kezelésének ez a kulcsa. Erre ráépítve  tudnak a gyógyszerek segítséget nyújtani a szervezetünknek a normális-étettani vércukorértékek fenntartásában. Amikor már ez sem elegendő, akkor válik szükségessé az inzulinterápia bevezetése, amely mellett a diéta további betartása ugyanolyan fontos.

    Üdvözlettel.

    Dr. Laczkó Andrea diabetológus

     

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség

    Tünetellenörző Laborértékek

    Kérdés: 2009-01-24 21:03:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 09:37

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Tisztelt Doktor Ur! 53 eves cukorbeteg, magas vernyomassal kuzdo feefi vagyok. Napi 2-szer inzulint kapok, emelett gyogyszert is szedek a diabeteszre. Az utolso vizsgalatok kimutattak, hogy a szemem is sokat romlott, illetve a labam elkezdett erzeketlenne...
    Kedves Doktornő! Kérdésem lenne, hogy a kapott hárompontos vércukorterhelés utalhat e inzulinrezisztenciára? Éhgyomri glükóz:5,9,60perces:5,5, 120perces:4,9 Inzulin:6,7,Inzulin60perc:65,7,Inzulin120 perces:30,3. Válaszát köszönöm!
    Kedves Doktornő! Július eleji vérvizsgálati leletemnél a vércukor szintem 7,1 mmol/l volt. A háziorvosom javaslatára megismételt vérkép alapján a vércukorszint 7,4 mmol/l, a HBA1C 5,7. Szeretném megkérdezni az Ön véleményét, mert a...
    Kedves Doktornő! Inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam, becsülettel tartom a diétát, szoba biciklizem, kerékpározom.160 g szénhidrát engedett. Az étkezések után mért vércukor értékeim jók, elég sűrűn mérem. Merckformint javasolt...
    Tisztelt Tanácsadó! 2 éve inzulinrezisztenciám van.43 éves vagyok.Az elmúlt fél évben romlottak laborértékeim éhgyomri 8 ,ezért metformin 1000mg ot kaptam az orvostól napi 3mat.Az elmúlt 10 évben nem ittam alkoholt ,de a múlt hétvégén...
    Kedves Doktornő! Július eleji vérvizsgálati leletemnél a vércukor szintem 7,1 mmol/l volt. A háziorvosom javaslatára megismételt vérkép alapján a vércukorszint 7,4 mmol/l, a HBA1C 5,7. Szeretném megkérdezni az Ön véleményét, mert a...
    Tisztelt Doktornő! Ez év júniusában 6 hetes terhességem vetéléssel végződött. A 6 hetes kontrollon a nőgyógyászom mindent rendben talált. Ismert betegségem nincs, pajzsmirigy értékem:1,450 mIu/l . Anti-TPO 35,05 IU/ml. Vércukor terheléses...
    Kedves Éva, Ma voltam terheléses cukor vizsgálaton, nagyon úgy néz ki, hogy vagy IR-em lesz , vagy IGT-m. Házi mérővel párhuzamosan mértem, onnan gondolom. Az éhhomri jó lett, (4.9) de már az egy órás vércukor is 13 felett, másfél óra...
    Szép napot! Ma megkaptam a laborleletem a C peptid érték 1,5 kérdésem Terhesen inzulinos cukorbeteg voltam ennek 18 éve, milyenek az esélyeim? Az vagyok vagy leszek? Mit takar az eredmény? Köszönettel :Heni
    isztelt Doktor Úr/Nő! A páromnak(48 éves ffi) 3 éve volt egy pancreas resectios műtétje,melyből kifolyólag insulinos cukorbeteg lett, jelenleg 4x kell szúrnia magát 3×12 Novorapid, 1+ 30 E Tresiba degludek insulinra állitották át 1 hete eddig...

   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Infografika és videó
   • Hirdetés