• Nephrológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Apám csak 10 éve vette komolyan 2 típusú ddiabéteszt. Most már átesett 2infarktu-son, szürkehályog szemműtétje volt, és most legújabban dialízisre jár a BAZ Me- gyei Kórházba, vagyis veseelégtelensége van. Milyen diétát kövessen ilyen komplex betegség esetén? '27-es születésű, 170 cm magas, és kb. 120 kg súlyú. Újabban már a postaládához sem megy le. Nekem mi az esélyem, ha nagyapám eggyik be tegsége amiatt cukorbetegség?

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség szövődményei témában

        A probléma hátterében az érelmeszesedés áll, mivel a cukorbetegségben szenvedő betegeknél az erek elmeszesedése sokkal súlyosabb, gyorsabb ütemben halad előre.Ez okozza a szervek vérellátási zavarát, így a veseelégtelenséget is.Emiatt a cukorbetegség karbantartása a legfontosabb teendő a többi rizikófaktor mellett, mint elhízás, magas vérzsírszint, mozgásszegény életmód. Amennyiben koleszterinszintje is  magas zsírszegény, ha magas vérnyomása sószegény étrend javasolt.

        A II. típusú cukorbetegségre nagyobb a hajlama azoknak, akiknek a családjában is előfordul. A vércukorellenőrzés mellett a rendszeres testmozgás, az elhízás elkerülése segíthet a megelőzésben.

        Dr. Laczkó Andrea diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-08 20:04:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 08:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: