Mit javasol?

Kedves Tünde! Férjem 49 éves, januárban mélyvénás trombózissal kórházba került, súlyos állapotban.Több éve kezeljük lábszárfekélye miatt, időközben kiderült, hogy cukorbeteg, így gyógyszert kell szednie. A kórházból való kikerülését követően, időközben az injekciót felváltotta a szájon át szedhető véralvadásgátló. Ha csak a cukorbetegsége, vagy csak a trombophlebitise lenne nem is lenne gondom, de a kettő együtt sok, a diéta miatt. Ami jó a cukornak az nem jó a véralvadásnak, és fordítva. Sajnos 25-30 éves egészségügyi könyveim vannak, amiből még tanultam, mint szakápoló, de ezekből nem tudom összeállítani az étrendet, ami mind a két problémát orvosolhatná. Kértem segítséget, de azt a tanácsot kaptam, nézzek utána, mit zár ki az egyik vagy a másik. Na, pont ez-az. Amit kizárok a Syncumár miatt, az jó a cukorbetegségre, amit meg ehet a Syncumár mellett, az meg árt a cukornak. A gyógynövények többségét el is felejthetjük, pedig szeretjük őket, a cukorbetegségén, szakember által összeállított teakeverékkel sokat lehetne javítani, ennek már utánajártam. Férjem időközben fogyott 10 kilót, gyógyszert rendesen szedi, mert nem akar inzulint, az orvos sem, de a cukra erősen ingadozik (7.5 és 15.5 közötti) , rosszul nincs, szerencsére. Szedett Omega 3 zsírsavat, a kezelőorvos is szorgalmazta a tovább szedését, igen ám, de közben kiderült, hogy a Syncumár hatását befolyásolja, jelenleg szüneteltjük. A házi orvosunk nagyon jó orvos, de többnyire gyógyszer párti (persze érthető) , viszont szeretném, ha férjem állapota jelentősen javulna. Biztos, hogy csak kizárólag a gyógyszerszedés az egyetlen megoldás? Próbáltam itt az interneten utána nézni, hátha találok olyan táblázatot, ami erre a kettős problémára segítséget nyújt, de nem sikerült találnom. Napi többszöri étkezést próbálom tartani, kisadagokra szétosztva. Kérem, segítsen mit csináljak? Fogalmam sincs, hova forduljak. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: D. Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza étrend témában

Kedves Erika! Elsősorban azt tudom tanácsolni Önnek, hogy feltétlenül keressenek a lakóhelyük közelében egy dietetikust, aki személyre szabottan összeállít egy étrendet a férje számára. Ebben szerepelnek a fogyasztható ételek adagokra lebontva, illetve egyéni érzékenység és ízlés szerint lesz összeállítva. Amit fogyaszthat a kedves férje a gyógyszerek mellett azok az alábbiak: teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, kukorica, kukoricapehely, árpa, köles, rozs (rozsliszt) , zab (zaqbpehely, zabkorpa, zabliszt) , barna rizs, (rizsliszt) , abonett, ham lett, korpovit keksz, barna-, rozs-, Graham-, teljes kiőrlésű-, magvas kenyér, hüvelyesek (lencse (barna, vörös, sárga, stb.) , bab (száraz, zöld, lóbab, stb.) , borsó (zöld, sárga, csicseri, stb.) , ezek jótékony hatással vannak a vér glükózszintjére is. Emellett húsok közül a sovány fajtákat válasszák, a belsőségeket, zsíros húsrészeket kerüljék. Tej és tejtermékek közül nem fogyasztható a joghurt.

Jó egészséget kívánok! Tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2015. február 18., 11:30; Megválaszolva: 2015. február 22., 18:18
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény