IR témában kérdés

Tisztelt Doktornő! Az éhomi érték 4, 6 a 120. percben mért érték 10, 4 volt. Nem kaptam választ az előző levelemben feltett következő kérdésekre: Miért nem ajánlott szigorúan böjtölni IR esetén? Ha alig eszem, vagy léböjtöt tartok, akkor mindig lejjebb van a cukorértékem, a terhelés óta ugyanis állandóan mérem. Azt sem értem, ha ez egy szénhidrát anyagcsere, miért kell mégis meghatározott mennyiségű szénhidrátot ennem. Logikus lenne, hogy akkor a paleolit diéta jó legyen, amit a hivatalos álláspont nem fogad el. Kérem magyarázza el ennek a logikáját, szeretném megérteni.Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza Inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező! A terhelés során 2 órával mért érték csökkent cukortoleranciát mutat. Nem gondolnám, hogy inzulinrezisztencia miatt szigorúan böjtölni kellene. Ha nem jut be megfelelő mennyiségű szénhidrát a szervezetbe, akkor a vércukorszint csökken, illetve egy idő után más mechanizmusok beindulásával a szervezetben szénhidrát keletkezik. Az emberi szervezetnek, pl. az agy működéséhez szüksége van cukorra is, melyet a szénhidrátok lebontásából állíthat elő. Az inzulinrezisztencia tartós állapot és hosszú távon a böjtölés mellett nem lesz képes a megfelelő fizikai aktivitásra. Folyamatos böjtölés mellett különböző hiánytünetek is kialakulhatnak. Meg kell próbálni egészségesen táplálkozni, megfelelő mennyiségű fehérjét, gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, a cukor fogyasztását kerülni, a szénhidrátbevitelt korlátozni. Azért szükséges a szénhidrát mennyiségét korlátozni, mert, a csökkent cukortolerancia, inzulinrezisztencia miatt a szervezet nem tudja korlátlanul csökkenteni a táplálékkal bevitt szénhidrát okozta vércukoremelkedést, folyamatosan magas lesz a vércukorszint. A paleolit étrend szénhidrátokban szegény, zöldségekben, gyümölcsökben, húsfélékben gazdag, ez beleilleszthető az Ön étrendjébe, csak kellő odafigyelés szükséges, hogy a szervezet a megfelelő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájusson.

Kérdés: 2015. február 08., 21:48; Megválaszolva: 2015. február 10., 22:22
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra