Izulinrezisztenciával kapcsolatban felmerülő kérdések

Tisztelt Doktornő? Egyetlen terheléses mérésből, megállapítható az inzulinrezisztencia? Az éhomi jó volt, de a 120. percben nem ment le, 10, 4 maradt. Lehet-e IR esetén léböjtöt tartani? Egyáltalán miért nem javasolják ilyenkor a fogyókúrát? Ha egyáltalán nem reggelizem, mert olyankor sohasem vagyok éhes, az káros? Azt mondták igen, de egyszerűen nem érte, hisz, ha nem eszem csak jobb lesz a cukorértékem.Én képtelen vagyok 1 nap 5x enni.Elnézést, ha nagyon ostoba a kérdés, eddig ezzel a témával hála istennek nem kellett foglalkoznom. Evés után mennyi a megengedett érték, amivel felmehet a cukor? Olvastam, h volt akinek segített a paleo étrend fenti baj orvoslásában, de többen ellenzik. Kinek higgyen az ember? Lehet-e csak gyümölcsöt enni egy étkezésre? Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező!

Az inzulinrezisztencia kimondásához az éhgyomri vércukorérték ismerete is szükséges, e két adatból határozható meg az ún. Homa-index, mely az éhgyomri vércukorérték és az inzulinérték szorzata, osztva 22, 5-tel. Amennyiben ez az érték 2 felett v, akkor inzulinrezisztencia hajlamról, ha 4 felett inzulinrezisztenciáról beszélünk. Részletesebb értékeléshez persze több érték is szükséges, melyet a terhelés során mért vércukorértékekkel együttesen kell kiértékelni. Az inzulinrezisztencia nem jelent cukorbetegséget, hanem ahhoz vezető állapotot. Ez javítható túlsúly esetén a testsúly csökkentésével, rendszeres mozgással, sportolással valamint rostdús, szénhidrátban szegény, ásványi anyagokban gazdag diétából. Nem említi az éhgyomorra mért vércukorértéket, sem a két órával a terhelés után mért értéket. Vércukorterhelés után 2 órával mért érték 7, 8 mmol/l alatt normálisnak tekinthető, étkezés után. Természetesen lehet egy étkezés során csak gyümölcsöt fogyasztani, de nem mindegy mit és milyen mennyiségben, ha a szénhidrát (fruktóz) tartalmat figyelembe kell venni. Javaslom, hogy a vizsgálat eredményét beszélje meg az orvosával.

Kérdés: 2015. február 07., 23:08; Megválaszolva: 2015. február 08., 20:26
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Cukorbetegség , IR
Üdvözlöm! Tavaly novemberben voltam inzulin és cukorterhelésen. Annak az eredményeit szeretném kérdezni , hogy utal e cukorbetegségre vagy bármire?...
32.hetes kismama cukorterhelés
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség