Microalbuminuria és vérnyomás

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Cégünknél voltak különféle szűrővizsgálatok, melyek közül az egyik microalbuminuria vizsgálat volt. Vizeletemből a következőt állapították meg: Kb. 20 mg/l-t tartalmaz. Továbbküldtek 24 órás gyűjtött vizeletből laboros controllra. Vérnyomásom: a szűrővizsgálat egyik napján 132/86, másik reggel 111/75 volt. Vércukorszintem reggeli után 3 órával 5, 0 mmol/l. Azt mondták, ez a microalbuminuria vizsgálat a vérnyomással, vércukor szinttel kapcsolatban van. Szeretném véleményét kérni. Köszönettel: Nárcisz

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza microalbuminuria témában

Tisztelt Kérdező!

Egészséges. A cukorbetegség ha nem kezelik vagy nem jól van beállítva, sok szervet megtámadva számtalan szövődménnyel járhat. Ezért szoktak microalbunimszűrést végezni, mert az jelzi legkorábban az esetleges veseérintettséget. Önnek a vércukorszintje tökéletes, a microalbuminürítése is a normál felső határán van. A vérnyomása a szűrővizsgálatkor picit magasabb volt, de másnap már normális, ez az úgynevezett " fehérköpeny szindróma", magyarán az orvosnál általában izgulunk. Szóval ne aggódjon!

Üdvözlettel: Dr. Barla Erzsébet nephrológus

Tisztelt Kérdező!

A microalbuminuria (kis mennyiségű fehérjevizelés) mérése a vizeletben egy hatékony eszköz a cukorbetegséghez csatlakozó vesekárosodás megítélésére. 30-300 mg/nap között beszélünk microalbuminuriáról 24 órás gyűjtött vizelet esetén, 20-200 mg/perc esetén vizeletvizsgálat esetén (Önnél 20 volt az eredmény, ami határérték) . Általában, ha nem reggeli első vizeletből történik a vizsgálat, 3 különböző időpontban vett vizelet szükséges a diagnózishoz. Ezen kívül fontos, hogy semmilyen húgyuti fertőzés ne legyen jelen, hiszen az is zavarja a pontos meghatározást.

Ha megjelenik a vizeletben a fehérje, mindenképpen oda kell rá figyelni, hiszen már jelezhet szív-és érrendszeri rizikófaktort. Előnye a vizsgálatnak, hogy olyan stádiumban mutathatja ki a vese károsodását, amikor a betegnek még nincs panasza sem.

A vese károsodását egy idő után a magas vérnyomás kialakulása is kíséri, ezért fontos, hogy a normál tartományban tartsuk.

Összességében a kapott laborértékei jónak mondhatók (a vérnyomás, vércukorérték is) . A 24 órás vizsgálat után még pontosabb eredményt kaphat. Ha túlsúlyos, esetleg a családban van cukorbeteg, évente érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot.

Dr. Jóna Angelika

Kérdés: 2008. augusztus 01., 12:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:09
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Alacsony alb/kre hányados
Tisztelt Doktornő! A laboreredményemben majdnem minden jó, csak az albumin/kreatinin hányadosom lett nagyon alacsony.0, 31 mg/mmol.Cukorbeteg vagyok...
GDM - utógondozás
Cukorbetegség?
Tisztelt Doktornő! Covid fertőzés után elmentem pár vizsgálatot végezni, és közöttük volt a cukorterhelés vizsgálat is. Május 10-én volt....
Inzulin rezisztencia
Lekvár fruktózzal édesítve
Tisztelt Szakorvosnő! Az lenne a kérdésem, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén fogyasztható házi készítésű eperlekvár, amelyben 1 kg...