• Cukorbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Az utóbbi napokban sokat olvasok a cukorbetegségről, mivel pár tünetét az elmúlt pár hétben észleltem magamon!25 éves vagyok,164 cm és 65kg.Sajnos az elmúlt évben kb. 8 kilót híztam,korábban ilyen gondom nem volt, bár ehhez hozzátartozik, hogy államvizsga előtt állok, nemrég költöztünk a párommal, elég stresszes időszakon vagyok túl.Az utóbbi időben érzem, hogy nagyon fáradékony lettem, rendkívül aluszékony vagyok,sokszor érzek végtagzsibbadást, néha nagyon izzadok, száraz a bőröm, romlott a látásom és 1-2 napja úgy érzem mintha olykor acetonszagú lenne a lehelletem, és a vizeletemnek is furcsa szaga van! Sajnos az utóbbi időben nem nagyon van időm a rendszeres testmozgásra, ráadásul 2 hete gerincsérvet diagnosztizáltak!Régebben voltam szemfenék vizsgálaton is, mivel úgy 4-5 éve homályos foltokat véltem felefedezni, ai most is megvan! Ön szerint komoly aggodalomra adhatnak okot ezek a tünetek, lehet, hogy diabéteszem van? Válaszát várom és előre is köszönöm! Tisztelettel: Tóth Andrea

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Kedves Tóth Andrea!

        A cukorbetegség diagnózisához laborvizsgálatra van szükség. A cukorbetegség diagnózisához 7 mmol/l fölötti éhgyomri vércukorérték, illetve a cukorterheléses vizsgálat 120. perce után 11,1 mmol/l fölötti vércukorérték szükséges.

        A tünetei a stresszes állapot, kimerültség következményei is lehetnek, azonban egy pajzsmirigyhormonszintet is érdemes lenne megnézni, hiszen pajzsmirigy-alulműködés is lehet a tünetek mögött.

        Az acetonszagú lehellet és a furcsa vizeletszag éhezés és nem megfelelő folyadékfogyasztás miatt is lehet. A szemén a homályos foltokat kevés folyadékfogyasztás és stressz is okozhatja, azonban ha romlik az állapot, mindenképpen érdemes egy szemészeti kontrollvizsgálat.

        Üdvözlettel: Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-23 10:02:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 13:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: