meg kell ijednem?

Üdvözlöm! Magas vérnyomás miatt a háziorvosom többek között vérvételre küldött áprilisban.Glucose: 9.2Hemoglobin Alc8, Alc Ifcc66.Onnantól a cukor elfejtve. (Csoki, cukorka, süti...) Augusztus: 8, 9...7, 4...57.Onnantól fehér kenyér elfelejtve. (Csak magvas, teljes kiőrlésű...) December: 8, 2...6, 7....49.Tehát javuló tendencia.Tény és való: a mennyiségre kevésbé ügyelek, de nem eszem zsíros cupákokat, sokat mozgok (fizikai munka) , alma, sajt, exrta light margarin... S ekkor jött a meforal 1000. Meg a hányinger.Szedjem vagy ezekkel az értékekkel még pár évtizedet kihúzok? Meg kell ijednem, vagy elég a mostani "diéta"? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Brasnyó Pál válasza gyógyszeres kezelés témában

Tisztelt Kérdező!

Már a kezdeti értékek cukorbetegségre utaltak, így a megfelelő életmód/étrend mellett a metformin elkezdése indokolt. Ilyen hatóanyaggal van több készítmény is (különböző felszívódási tulajdonságú) , illetve fontos lehet a megfelelő dózis bevezetése (500 mg ról indulva) , dózist hetenként 500 mg-al emelve) , így a mellékhatások csökkenthetőek. A cukorbetegség komoly betegség, kezelését minél hamarabb el kell kezdeni, mert így kerülhetőek el nagyobb valószínűséggel a szövődményi.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. december 14., 17:41 ;Megválaszolva: 2012. december 17., 16:50
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Terhességi cukorbetegség
Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnék kérni az alábbi itthon ujjnegyből mért cukor értékekkel kapcsolatban: Éhgyomorra mért: 4,4 Étkezést...
Inzulinrezisztencia, vagy valami más?
Kedves Tímea, Körülbelül 3 hónapja fedezték fel nálam az inzulinrezisztenciát. Jártam ezzel kapcsolatban diabetológusnál, aki enyhènek...
Inzulinrezisztencia
Terheléses cukor
Jó napot! Terheléses vizsgálatom eredménye a következő képpen alakult: Vércukor (Accu-Chek):: 5,9 mmol/L Glükóz (fluoridos csõ) 5,0 mmol/L...
Inzulinrezisztencia