Inzulinváltás

Üdvözlöm. 7éve vagyok cukorbeteg.Eddigi eredményeim nem voltak tökéletesek (Ha1c 8, 2) ezért az új törvények szerint analóg inzulinról átállítottak humán inzulinra.Orvosom mondta ugyanannyi egységet adjak.Ennek 10napja, és soha nem látott magasságokba repült a cukrom.Próbáltam többet, kevesebbet, de néha olyan mintha nem is szúrtam volna meg magam. Az éjszakai inzulinom hatástalan.Erre egy példa.Este 10-kor 18e Insumál Basal inzulin.Reggelre a cukrom 16.Nem mertem normálisan reggelizni.Beadtam 16e Inzumán Rapidot, megettem 2almát és ittam 1dl tejet.2óra múlva cukrom 19.Teljesen értetlen vagyok.Sajnos ezt nem tudom segítség nélkül megoldani.Soha ilyen mértékű diétát nem tartottam, mint most.Nem vagyok egy sport lady, de napi 4-6kmt sétálok.Nem vagyok stresszes.Pozitívan látom az életet.Kérem, ha tud, adjon nekem tanácsot! Köszönöm türelmét! Legyen szép a napja! Üdvözlettel: Erika

Dr. Brasnyó Pál válasza magas vércukorszint témában

Kedves Kérdező!

A humán és az analóg inzulinok között több különbség is van. A hatástartambeli különbségek miatt humán étkezési inzulin (pl Insuman Rapid) beadása után 20-30 perc múlva lehet enni, szemben az analog étkezési inzulinokkal, ezen kívül humán étkezési inzulin mellett uzsonna/tízórai is szükséges, a hosszabb hatástartam miatt. A váltáskor a dózisokat a korábbi dózisok és a vércukorértékek határozzák meg. A megfelelő vércukorértékek szempontjából fontos még, hogy megfelelő hosszú beadótű legyen, az inzulin beadási helyeket is meg kell vizsgálni, és természetesen a megfelelő étrend is fontos. Még sok további tényező is befolyásolhatja a vércukorértéket, amik miatt kezelő orvossal mindenképpen konzultálni kell

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. november 30., 08:38; Megválaszolva: 2012. december 02., 13:17
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Éhgyomori es reggeli utáni magas...
Tisztelt doktornő! 2017. Januárjától vagyok cukorbeteg. Actrapidot es Insulatardot adok. Az éhgyomori értékeik 10-12 között mozognak a reggeli...
Gyogyszerrel vagy anelkul kezelni magas...
Kedves Tunde! Edesanyam ket hete volt vervetelen a haziorvos altal tanacsolva egy rutin tesztre. A cukorerteke 9.7-re jott ki, a normalisnal magasabb volt a...
mitevo legyek
Kedves Doktorno! Nagyon aggodok edesanyam miatt.! 5 eve cukorbeteg, inzulinos, 79 eves. Csongrad megyeben lakik en pedig Angliaba, Nem tudom kihez...
miert magas a cukrom most mar majd nem...
miert magas a cukrom mar majd nem egyhete ma 20 felett volt 8-30 kor most este
Inzulinrezisztencia