• Mit tegyek, hogy ne legyek cukorbeteg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        46 éves nő vagyok, sajnos némi túlsúllyal. Közelmúltban terheléses vércukor vizsgálaton vettem részt, ahol az éhgyomorra mért vércukor érték 6, 3 mmol/l volt. A szőlőcukor oldat elfogyasztása után az első órában mért érték 12, 5 mmol/l lett, a második óra eltelte után újra 6, 3 mmol/l lett az eredmény. A háziorvosomtól csak annyi információt kaptam, hogy kerüljem az édességet, csökkentsem a szénhidrát bevitelt. Évek óta csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyasztok, rizst, burgonyát havonta egyszer eszem, a főzelékeket keményítővel sűrítem. Mit tehetnék még, hogy ne váljak cukorbeteggé? Igaz, a papámnak is 2. típusú cukorbetegsége volt. Visszafordítható folyamat-e a diabétesz kialakulása?

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség, megelőzés témában

        A cukorbetegség diagnózisa akkor állítható fel, ha az éhgyomri vércukor érték 7 mmol/l fölött, a cukorterhelés 120 perce után pedig 11, 1 mmol/l fölött van. (Az 1 órás cukorterhelési érték a diagnózis felállítása szempontjából nem jelent információt). A cukor kihagyása az étrendből, valamint az adott élelmiszer/étkezés szénhidrát mennyiségének a korlátozása az Ön állapotára megfelelő kezelés. A testsúlycsökkentés, akár minimális mennyiségben is, és a rendszeres fizikai aktivitás segíti azt, hogy ez az állapot csak diétás kezeléssel fenntartható legyen. A 2. típusú cukorbetegség genetikai hajlam alapján fellépő progresszív (vissza nem fordítható) betegség, tehát elképzelhető, hogy a későbbiekben a szénhidrát-anyagcsere zavara cukorbetegséghez vezet és esetleg tablettás kezelésre is szükség lehet. De ne keseredjen el, mert a diétával, a mozgással, a fogyással a jelenlegi helyzet sokáig fenntartható.

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-14 11:44:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: