Gyermek diabetológia

Tisztelt Doktornő! Kisfiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Jártunk gyermek diabetes szakrendelésen, volt ellenanyag mérés és cukorterhelése is. Az eredménye ellenanyagra béta sejtek ellen pozitív lett. Valamint a cukorterhelése a 90.-dik percben még magasabb, mint lennie kellett volna. Ezért indokolt a répacukor, szőlőcukor és a tejcukor kerülése. Annyi tanácsot kaptunk, hogy a sütéshez főzéshez ne használjak cukrot. És kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ennivalókat. Viszont azzal kapcsolatban nem mondtak semmit, hogy a tejcukor miatt mit kell elkerülni. Az összes tejterméket, vagy van amit megehet. Esetleg kerülnünk kell-e mondjuk a sós péksüteményeket is vagy abból mértékkel, de ehet. Mivel a kisfiam bölcsődébe jár jó lenne pontosan tudni, mi az amit megehet és mi az amit nem. Esetleg mi az amit még el kell kerülni az étkezés során. A vércukorterhelésen az éhgyomri értéke vénából vett vérből 2, 1 és a 90.-dik percben 8, 5 volt 120 perc- 7, 2. E szerint jelenleg nem diabetes-beteg. De ez már inzulin rezisztencia? Kérem tanácsát az étkezéssel kapcsolatban. Mi az amit ehet és mi az amit semmiképp sem. Esetleg mit mikor ehet a napszaknak megfelelően. Mivel ő még kicsi a fejlődése érdekében szeretném a lehető legegészségesebben táplálni. Segítségét köszönöm. Egy tanácstalan anyuka!

Dr. Felszeghy Enikő válasza gyermekkori cukorbetegség témában

Kedves Anya!

Nálam jártak rendelésen, ezért lehet, hogy jobb lenne személyesen megbeszélni a dolgokat és nem neten. Önöknél nem inzulinrezisztencia van, hanem ahogy hajlam a diabetesre, aminek az alapja, hogy az édesapja is diabeteses és ennek megfelelően örökölte a lehetőséget a diabetesre. Ennek a kialakulásához viszont még a külső tényezők is szükségesek. Sajnos ezt megelőzni nem lehet, de késlelteni vagy szerencsés esetben elkerülni igen. A cukros ételek fogyasztásának kerülése nem garancia, de ha a natív cukrokat kerülik, akkor a szervezetet tehermentesítik. A tejcukor is natív cukor, de nem jelenti azt, hogy nem ehet cukort vagy nem ihat tejet, csak tudni kell hogy ezek gyorsabban megemelik a szervezet vércukorszintjét én nagyobb terhet rónak a szervezet inzulinterhelésére.

Ha más gondjuk is van, személyesen is megtalálnak, csakúgy, mint a dietikusunkat a 411717/54840 melléken.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. december 06., 19:20; Megválaszolva: 2011. december 08., 05:52
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Terheléses cukor
Jó napot! Terheléses vizsgálatom eredménye a következő képpen alakult: Vércukor (Accu-Chek):: 5,9 mmol/L Glükóz (fluoridos csõ) 5,0 mmol/L...
Inzulinrezisztencia
Cukorbetegség?
Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy itthon mért ehgyomori cukorertekem 6.4-7.4ig mozog normális e? Ami fura szamomra hogy étkezés után szoktam...
Obezitológiai injekció
Kedves Doktornő! Köszönöm az egy héttel ezelőtti válaszát a Merckformin igen-nem kérdésemre. Ön ott azt írta, hogy megoldás lehet egyéb...
Merckformin, igen-nem?
Kedves Doktornő! 35 éves, három gyermekes nő vagyok. 170 cm és 84 kg. Táplálkozásomat tekintve, heti kb 3 alkalommal pár falat fehér lisztes valamit...