Inzulinrezisztenciám van-e?

Kedves Doktornő/ Doktor úr! A következő tüneteim, és laboreredményeim alapján szeretném segítségét kérni abban, hogy vajon inzulin rezisztenciám van-e: - Menzeszem mindig rendszertelen volt, kimaradt hónapokig v. több hétig megvolt, közti vérzések jelentkeztek, 18 éves koromban fogamzásgátló tablettát kaptam, amit 12 éven keresztül szedtem, ettől természetesen beállt a havi vérzésem. A fogamzásgátló szedését most nyáron hagytam abba, és a vérzésem ismét, még mindig rendszertelen. - Kb. 18 éves korom óta folyamatosan Candida gombás fertőzésem van, később ez hüvelygyulladássá alakult ami legalább már 10 éve tart. Orvosi gyógyszeres kezelések sikertelenek voltak. (Normális párkapcsolatban éltem mindig, és amikor nincs párom akkor is fennáll a probléma, tehát kizárva hogy páromtól kapom el, ping-pong effektus, stb.) -Kimondottan egészségesen táplálkozom, cukrot, édességeket abszolút nem eszem. - 14 éves koromtól, sötét, erős szőrszálak jelentek meg rajtam nem nőkre jellemző területen. Ezt kb. 6 éve lézeres szőrtelenítő kezelésekkel (5db) eltűntettem, de az évek alatt új, erős sötét szőrök keletkeztek. - Zsíros arcbőr, zsíros haj, hátamon és felkar hátsó részén fehér mitesszerek mindig. - Mindkét nagymamám cukorbeteg. Egyikőjük évtizedekig inzulinozta magát, bár jelenleg gyógyszert szed csak (Metformint ha jól emlékszem). - Eddig már többször előfordult, hogy elájultam, jellemzően ilyenkor éhgyomorral voltam, reggeli órákban. Mielőtt elájultam, elzsibbadt az egész testem, meleg hullám jött rám, a fejem forrónak éreztem, úgy éreztem, hogy belül nyomja szét valami, majd olyan gyenge voltam, hogy nem tudtam megállni, majd látásom elment, és összerogytam. ( ez eddig 4X fordult elő velem, 15, 19, 20, és 28 éves koromban egyszer) A fogamzásgátló tablettát azért hagytam abba, mert tudtommal elősegíti a Candida gombák szaporodását. Ettől függetlenül azonban még mindig túl sok a Candida gomba a szervezetemben, és még mindig hüvelygyulladásom van. A hormonvizsgálatot egy szőrtelenítéssel foglalkozó klinika ajánlotta, ahol jó pár éve a szőrtelenítést végeztem. A tüneteket tudják ők is csak eltűntetni, de egy endokrinológus kivizsgálását javasolták annak kizárásához, hogy nincs hormonproblémám. Mivel jelenleg nincs normális vérzésem, de tudtom szerint a 3. ciklusnapon kellene megvizsgálni a hormonokat, még nem mentem el a hormonvizsgálatra. Megállapítható-e a rendellenes hormonháztartás, ha nem a 3. ciklusnapon megyek? Mivel jelenleg nálam ilyen nem létezik sajnos. A rendszertelen vérzés oka nem volt kivizsgálva soha, a tüneteket a fogamzásgátló elfedte, hiszen attól havonta volt vérzésem. A barátnőm, akiről nemrég derült ki hogy PCO-s, felhívta a figyelmem arra, hogy érdemes lenne egy három pontos terheléses cukor és inzulinvizsgálatot csináltatnom, melynek eredménye a következő: Glukóz éhgyomorral: 4, 34mmol/L cukros víz megivása után 60 perccel: 5, 11mmol/L (ez tehát olyan alacsony, ami éhgyomri állapotnak is megfelel ugye? 5, 11mmol/L nem-e túl alacsony érték ekkora cukorbevitel után egy órával? ) újabb 60 perccel később: 5, 1mmol/L még mindig. Inzulin: Éhgyomorral (előtte 10 órával nem ettem már semmit): 10, 6 mIU/l 60 perccel később: 19, 3mIU/l ---------- tehát nem igazán emelkedett meg, ez nem kóros? Nem kellett volna jobban megemelkednie az inzulinnek? 120 perccel később: 23, 8mIU/l---------- tehát az én inzulinom még két óra elteltével is csak folyamatosan emelkedik. Ennek így kell-e lennie normális esetben? Nem kellett volna inkább 2 óra elteltével csökkennie az inzulinszintnek? Ez inzulinrezisztenciát jelent-e? Illetve, a tünetegyüttesek és laboreremény alapján mi a véleménye, milyen vizsgálato(ka)t kellene megcsinálni hogy pontosabb képet kapjunk az állapotomról? Inzulinrezisztenciám van? Mielőbbi segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Boglárka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza a inzulinrezisztencia témában

Kedves Kérdező! Ne haragudjon, de röviden fogok válaszolni, Ön nem inzulinrezisztens. Hogy emellett más problémája van-e, ehhez sajnos vizsgálat is szükséges, azt nem lehet interneten keresztül megítélni, ezért azt javasolnám, hogy keressen fel személyesen endokrinológust, ha lehet, nőgyógyász-endokrinológust, aki tovább tud segíteni a problémája megoldásában.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. november 08., 22:25; Megválaszolva: 2011. november 09., 11:49
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra