• Csontritkulás gyógyszerei

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő!

        Most voltam csontsűrűség vizsgálaton, kiderült, hogy ritkulásom van, még koromhoz képest is. A reuma orvoshoz csak a jövő hét végén mehetek. Szeretném előtte megtudni, hogy milyen gyógyszerek vannak. Itt olvastam, hogy van valami vénás is, ami jobb, csak drágább?

        Mivel semmilyen más gyógyszerre nem megy el a pénzem, fizetnék érte többet is, csak jó legyen, minél kevesebb mellékhatással.

        Kérem, tájékoztassanak a lehetőségekről.

        Tisztelettel

        Csipkebokor

        WEBBeteg szakértő válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt KÉrdező!

        Ha a T-score érték -2, 5 alatt van, akkor van rá lehetőség, hogy támogatott formában gyógyszert írjanak fel önnek. ÁLtalában ún. biszfoszfonát típusú gyógyszert szoktunk elsőként írni, de itt a választást az is befolyásolja, hogy hány éves az illető, illetve mikor maradt el a menses. Ezeknek a gyógyszereknek sajnos gyakran van gyomor-bélrendszeri mellékhatása, de nem feltétlenül, kell, hogy legyen. Ha valaki nem tolerálja, akkor van rá lehetőség, hogy akár vénás készítményt kapjon, melyet 3 havonta, vagy 1 évben 1 alkalommal kell adni. Mint minden gyógyszernek, ezeknek is lehet mellékhatása. Így a vesefunkciót ellenőrizni kell mellettük, illetve a Bonviva injekció mellett enyhe influenzaszerű tünetek, izomfájdalom jelentkezhet, mely 2-3 nap alatt spontán elmúlik.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-03-03 19:45:20; Megválaszolva: 2010. március 03., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: