Súlyos csontritkulás?

Tisztelt Doktornő/Úr!

Édesanyám 66 éves. 5-6 éve derült ki, hogy előrehaladott csontritkulása van. 2 éve abbahagyta a gyógyszer (Foshamax) szedését, mert a "bevált" gyógyszert nem írták ki, helyette három alkalommal is (fél éven belül) mást ajánlgattak, így ő belefáradt az egészbe. Mivel elég nagy fájdalmai vannak, így rheumatológusi javaslatra 2 hete csontritkulás vizsgálaton járt, ahol az alábbi értékeket mérték:

lumbalis T. Score: -4.16 ;  Z-Score: -2, 87

femurnyak T. Score: -4, 02; Z-Score: -1, 99

Azt szeretném megkérdezni, hogy az értékek ismeretében milyen therápiát (gyógyszert? ) tetszik javasolni, illetve segíthet e egyáltalán valami?

Válaszát előre is köszönöm: Helga

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza csontritkulás témában

Kedves Helga!

A Fosamaxról, mint valóban sokaknak jól bevált gyógyszerről elvették a támogatást, de sok, nagyon azonos hatóanyagú, csak másnéven forgalomban lévő gyógyszer kapható kedvezménnyel -2, 5 alatti T-score esetén. Az eredmények alapján elég súlyos a csontritkulás, így akár a vénás készítmények egyike, pl. Bonviva, vagy Aclasta is jó lenne, mert hatékonyabbak. Az egyiket 3 havonta kell adni, a másikat 1 évben 1x, árban pedig annyiba kerülnek, mint a többi tablettás gyógyszernek a több havi adagja, csak itt sajnos egy összegben kell kifizetni az árát. Reumatológián tudják mindkettőt felírni.

 Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2009. július 02., 22:44; Megválaszolva: 2009. július 02., 22:44
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0, 6140 Z-score: -3, 06 T-score: -4, 16 Bal...
Csontritkuás gyógyszer nélkül
Tisztelt Doktor nő/ úr! 51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2, 9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát...
osteoporosis
Protelos forgalmazása megszűnt. Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket nem bírom a mellékhatások /homályos látás, álkapocs fájdalom/ miatt. Mit...
Vélemény kérése a Protelos...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban...
Csontritkulás Mértéke
Tisztlet Doktornő! 57 éves vagyok. Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen...