Súlyos csontritkulás?

Tisztelt Doktornő/Úr!

Édesanyám 66 éves. 5-6 éve, derült ki, hogy előrehaladott csontritkulása van. 2 éve abbahagyta a gyógyszer (Foshamax) szedését, mert a "bevált" gyógyszert nem írták ki, helyette három alkalommal is (fél éven belül) mást ajánlgattak, így ő belefáradt az egészbe. Mivel elég nagy fájdalmai vannak, így rheumatológusi javaslatra 2 hete csontritkulás vizsgálaton járt, ahol az alábbi értékeket mérték:

lumbalis T. Score: -4.16 ;  Z-Score: -2, 87

femurnyak T. Score: -4, 02; Z-Score: -1, 99

Azt szeretném megkérdezni, hogy az értékek ismeretében milyen therápiát (gyógyszert?) tetszik javasolni, illetve segíthet e egyáltalán valami?

Válaszát előre is köszönöm: Helga

WEBBeteg szakértő válasza csontritkulás témában

Kedves Helga! A Fosamaxról, mint valóban sokaknak jól bevált gyógyszerről elvették a támogatást, de sok, nagyon azonos hatóanyagú, csak másnéven forgalomban lévő gyógyszer kapható kedvezménnyel -2, 5 alatti T-score esetén. Az eredmények alapján elég súlyos a csontritkulás, így akár a vénás készítmények egyike, pl. Bonviva, vagy Aclasta is jó lenne, mert hatékonyabbak. Az egyiket 3 havonta kell adni, a másikat 1 évben 1x, árban pedig annyiba kerülnek, mint a többi tablettás gyógyszernek a több havi adagja, csak itt sajnos egy összegben kell kifizetni az árát. Reumatológián tudják mindkettőt felírni.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 02.

Kérdések és válaszok: Csontritkulás

Csontritkulás gyógyítása, életminőség...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 1 hónappal ezelőtt Salgótarjánban reumatológiai kórházi kezelések alatt állt, de sajnos nem javult az állapota. Csontritkulása is...
Csontritkulás Frax index
Tisztelt Doktor NŐ! 2023. május 05-én voltam csontsűrűség vizsgálaton. Gerinc: -0,9; Combcsont: -2,5 BMD: 0,570 Magas Frax érték: 11%. 6,2% - 10 év 2023. május...
Ki kell-e vizsgáltatnom a magasságom...
Tisztelt Doktornő! A csontjaimmal soha semmi problémám nem volt. Csonttörésem sem volt. 2018-ban 185 cm. magas voltam, jelenleg pedig 176cm. vagyok, és 81...
Milyen vizsgálatot javasol?
Tisztelt Címzett! 7 évvel ezelőtt csontritkulást diagnosztizáltak nálam, és az okként a születésem óta fennálló laktózérzékenysegemet jelölték meg. D-D...
Csontritkulás
Én kérdeztem a T-score eredményről tisztelt Doktornő, és nagyon szépen köszönöm pontos válaszát! Pozitív előjelű eredményekről van szó. /2016-ban 0.89, 2019...
Csontritkulás
Kedves Doktornő! Csontsűrűség eredményem /fem -3,2/ tavaly óta 0,5 tizedet romlott. A reumatológus kérte a ca/kreatinin hányados vizsgálatát. Ref. érték 0,11...