Cystosus

T. Doktornő! Nem tudom sikerült-e a kérdésem elküldése, ezért ismétlem meg. Melldaganat műtéti eltávolítása után kb hat és fél évig szedtem a Femarát.Csontfájdalmaim miatt abbahagytam. Most a Kékgolyóban készült rtg. felvétel szerint mindkét humerus fejében több 1 cm alatti éles határú cisztozus terület látható. Lehet-e ez a Femera mellékhetása? Van-e rá gyógymód és fájdalom csillapítás? Az ortopédia körébe tartozó kórkép-e? Tisztelettel: Tóhné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a femera mellékhatása témában

Kedves Asszonyom!

A Femara mellékhatásai között valóban gyakori a csontritkulás
(csontfájdalom is erre utal), mely azonban típusos esetben nem
feltétlenül cysták formájában jelenik meg a röntgen képen.
 A csontritkulás nagy kockázata miatt feltétlenül csontsűrűség mérés
(DEXA), ill. regionális osteoporosis centrumban szakvizsgálat lenne
szükséges - ez véleményem szerint elsődlegesen fontosabb lenne,
mint a humerus cysták vizsgálata. A cysták miatt onkológus
kezelőorvosával, ill. ortopéd szakemberrel együttesen konzultálhat.

Tisztelettel:    Dr. Balogh Imre  endokrinológus

 Tisztelt Kérdező!

Egy: ha éles szélű, és kicsi kis ciszták vannak közvetlenül az ízfelszín alatt, azok általában az életkorral járó rheumatológiai-orthopediai elváltozások. Kettő: ha mindkét oldalon szimmetrikusan vannak, az is a daganatos (csont) áttét ellen szól, miért lennének azok szimmetrikusak?

Eldönteni a kérdést MR-vizsgálattal, és csontizotóp vizsgálattal lehet igazán.
Tudni kell, hogy az aromatáz-gátlók (például a Femara is) a korral járó - természetes - csontfogyást erősítik, azaz kissé gyorsabban öregszik a csontállomány, porotikus lesz. Erre pedig a DEXA (csontsűrűség) vizsgálat adna választ, amelynél ha az úgynevezett T-score mínusz 2, 5, vagy rosszabb,  akkor csonterősítőket kell szedni.

A képeket nem láttam, tehát csak az érzéseimre támaszkodom: azt hiszem, hogy nem a daganattal összefüggő dologról van szó.

Üdvözlettel:   Dr. Nagykálnai Tamás  onkológus

Nagykálnai 

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2008. július 16., 13:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:02
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
D vitamin adagolása
D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7...
Melyik jobb?
Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy...
van-.e csontritkulásom?
elmentem csontritkulás mérésre, sajnos a kapott eredményekhez nem értek.Bemásolom az eredményeket:DXA Area/cm2/ BMC/G/ BMD/G/CM2/ T-SCORE Z SCORE NECK...
Patológiás bordatörések
T. Doktornő! 39 éves nő vagyok, túlsúlyos. Januárban megroppant az egyik bordám, jobb oldalt a mell alatti részen, trauma közvetlenül nem érte...
DEXA lelet értékelése
Tisztelt Doktornő! Próbáltam csatolni, a Dexa leleteimet, de folyton kiirta hogy túl nagy. Ezért idemásolom: (Nagyváradon, Romániában...