Csontritkulas - Aredia?

Tisztelt reumatologus doktor/doktorno! Edesanyammal kapcsolatos a kerdesem, aki 57 eves, csontritkulasa van, korai menopauza utan, mely tobb, mint 20 evvel ezelotti mutet eredmenye (mehrakja volt). Edesanyam hosszu evek ota szedett kalciumot es D-vitamint, de eredmenyei egyre romlottak. Egy eve viszont az Actonel Trio gyogyszert szedi, melynek kovetkezteben - most eloszor - megallt a folyamat, leleten a kovetkezo all: az elozo evhez kepest progressio nem lathato. A pontos ertekeket a level vegere irtam. Orvosa most az Aredia infuziot ajanlotta neki, a tervezett nehany adagbol egyet mar meg is kapott. Mivel ugy tudom, hogy mindket gyogyszer azonos hatoanyagu (biszfoszfonat), nem ertem, hogy miert van szukseg az infuziora, amikor a tabletta is meghozta a vart eredmenyt. Nem kellene ebbol a hatoanyagbol a leheto legkisebb szukseges mennyiseget alkalmazni? Laikus szemmel nezve, a biszfoszfonat eleg drasztikus modon beavatkozik a szervezet mukodesebe, gatolva a csont anyagcsere folyamatait. Valoban szukseg van erre az emelt adagra (Aredia infuzio)? Varhato tole a stagnalasnal jobb eredmeny? Edesanyam meg aktiv dolgozo, csontfajdalmai egyenlore nincsenek, es fogaszati problemaja sincs. Valaszat elore is nagyon koszonom! Femur nyak BMD:0, 739 g/cm2 T-score:-2, 0 Trochanter BMD:0, 558 g/cm2 T-score:-2, 1 Teljes BMD:0, 737 g/cm2 T-score:-2, 2 AP gerinc L1 BMD:0, 906 g/cm2 T-score:-1, 9 L2 BMD:0, 921 g/cm2 T-score:-2, 3 L3 BMD:0, 949 g/cm2 T-score:-2, 1 L4 BMD:0, 940 g/cm2 T-score:-2, 2 L2-L4 BMD:0, 937 g/cm2 T-score:-2, 2

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza a csontritkulás témában

Tisztelt KÉrdező! A biszfoszfonát kezelés mindenképpen indokolt, ennek pont az a lényege, hogy beavatkozzon a csontanyagcserébe, és gátolja a csontbontó sejtek működését. Az eredményeket jó, hogy részletesen leírta, mert valójában az látszik belőle, hogy javult a csontsűrűség, és ezt elsősorban a BMD (bone mineral densitiy) érték alapján látni. Ugyanis ez az az érték, mely egy abszolút érték, a saját előző értékhez tudjuk viszonyítani, a T-score pedig a fiatal átlagnépesség csontsűrűségétől való eltérést jelzi negatív irányban. Azt viszont nem szeretném felülbírálni, hogy miért indítottak Aredia infúziót, ugyanis ez az onkológus döntése lehetett, és nem a reumatológusé, mi reumatológusok nem rendelhetünk, indíthatunk ilyen gyógyszert, csak másfajta hatóanyagú biszfoszfonátot, illetve csak speciálisan egyetlen kórképben, Paget kórban adhatunk.

Kérdés: 2011. november 05., 01:31; Megválaszolva: 2011. november 05., 10:15
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
D vitamin adagolása
D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7...
Melyik jobb?
Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy...
van-.e csontritkulásom?
elmentem csontritkulás mérésre, sajnos a kapott eredményekhez nem értek.Bemásolom az eredményeket:DXA Area/cm2/ BMC/G/ BMD/G/CM2/ T-SCORE Z SCORE NECK...
Patológiás bordatörések
T. Doktornő! 39 éves nő vagyok, túlsúlyos. Januárban megroppant az egyik bordám, jobb oldalt a mell alatti részen, trauma közvetlenül nem érte...
DEXA lelet értékelése
Tisztelt Doktornő! Próbáltam csatolni, a Dexa leleteimet, de folyton kiirta hogy túl nagy. Ezért idemásolom: (Nagyváradon, Romániában...