Hozzátáplálás elkezdése a gyakorlatban

Tisztel Doktor Úr/Asszony! Lassan esedékes lesz kislányunk hozzátáplálásának elkezdése. Az immunológiai ablakot kihasználva, el szeretnénk kezdeni megismertetni a szervezetét a különböző táplálékokkal. De hogyan megy ez a gyakorlatban? Cikekk szerint a gluténhoz való szoktatást egy fél háztartási keksznek megfelelő mennyiségű liszttel kell kezdeni, majd pár héttel később fokozatosan kell növelni az adagot. De milyen módon jutatthatjuk be a gyerek szervezetébe a glutént? Ha lehet, nem keksz formájában szeretnénk, mert az tele van sok olyan anyaggal, amitől jobb lesz a keksz állaga, íze, színe, tartóssága. Vannak babakekszek is, de gondolom, azok is ugyanolyan összetételűek, csak más a nevük és az áruk. Esetleg ha pépesített répába kevernénk egy kis lisztet? Egyáltalán, elsőnek megfelelő a répapép? Előnye, hogy talán nem olyan intenzív az íze, mint a gyümölcsöknek, de mégis kicsit édeskés. Mennyit adjunk neki eleinte, mekkora adagokban, hányszor naponta, és szopás után, vagy szopások között? A napi liszt adagot egy étkezés alkalmával adjuk neki, vagy egyenletesen elosztva a nap folyamán? Répán kívül még mit? A húst, halat, tojást hogyan kóstoltassuk meg vele (még nincs foga)? És ezeket mennyire rendszeresen kapja? feltételezem, ezekből csak egy-két falatnyit kell adni naponta. Vagy rosszul gondolom? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csáki Csilla válasza csecsemőtáplálás témában

Kedves Kérdező!

Az immunológiai ablak kihasználása a glutén bevezetése szempontjából bizonyított. Háztartási keksz helyett gabonapelyheket javasolnék, anyatejes babának kevés lefejt anyatejbe belekeverve 1-2 mokkáskanálnyi instant zabpelyhet (Kölln, Alnatura termékek, Spar, DM üzletekben kaphatók) . Egy étkezéshez elegendő a gluténos pép adása, nem kell elosztani. A többi élelmiszernél a fokozatosság elvét javaslom betartani, egyszerre nem kell többfélét kóstoltatni, kezdésnek: alma, barack, sárgarépa, sütőtök az ideálisak a gabonapép mellett. Tejterméket, tojásosat 9-10 hónapos korig nem javaslok adni. Tehéntejet csak 1 éves kor után. Húst 7 hónapos kortól adhat.

Bővebben erről a www.gyerek-allergia.hu honlapon olvashat.

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2011. szeptember 27., 21:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 07:18
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Csecsemő nem tud inni
Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk...
Nem gyarapodik a kicsi
Tiszteletem! Azért írok, mert három hónapos kisfiamnak nincs étvágya, nem akar szopni. Időre született, egészségesen. Az első hónapban remekül...
2 hónapos babát diétáztatni?
Kedves Doktornő! A kisfiunk most 8 hetes, 3910 grammal és 57 cm-rel született. Most 6, 2 kg. A súlyához kiszámolt tápszermennyiséget kapja, de ez...
Baj ha nem eszik tápszert a baba?
Tisztelt doktornő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy 6hónapos kisfiam vagyis 5-én lesz annyi, és elkezdtük a hozzá táplálást mert tápszeresek...
keveset eszik a babám
Üdvözlöm! 11 hetes a kisfiam. 4600 gmal született, most 6700 g. Születése után antibiotikumos kezelésre szorult, mert magas volt a CRP értéke. Egy...