• 13 éves gyermek pszichológiája

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Párom 13 éves kislányával kapcsolatban szeretnék segítséget, tanácsot kérni. A kislányt 8 hónapos kora óta az Édesanyja neveli az "új" párjával, mi általában csak hétvégén és ünnepekkor találkozunk Vele, meg persze fizetjük Neki amit éppen kell, a gyerektartáson kívül. Mivel az Édesanyja a rokonaival egyáltalán nem tartja a kapcsolatot, ezért a Nagymamai teendőket Párom Édesanyja igyekszik gyakorolni. A kislány kicsi kora óta hiperaktív, és mivel rajong a számítógépért, napjának 3/4 részét a számítógép előtt tölti, (habár a 6. év végi bizonyítványa (is) siralmasra sikerült 2-3-okkal tarkítva) ennek köszönhetően hús-vér kapcsolatokat nagyon nehezen tud teremteni, csak "internetes" barátai vannak. Mi a párommal most várjuk első közös gyermekünket, amit már a kislány is tud! Igazság szerint minket csak akkor vonnak bele a lányzó életébe, ha anyagi szempontból valamire szüksége van, ezt persze Ő ki is használja. A bepisilést is Párom Anyukája panaszolta, miután a kislány pár napot Nála töltött. Megpróbálta a problémát az Édesanyjával megbeszélni, de sajnos az Édesanyja nem bizonyult túl cooperatívnak a probléma felismerését és kezelését illetően. Mivel az utóbbi időben ez nem fordult elő, azt gondoljuk, hogy valami közelmúltban történt esemény válthatta ki ezt a problémát, amiről mi csak a Nagyin keresztül értesültünk. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy vajon mi válthatta ki ezt a problémát a kislánynál, és hogyan tudnánk segíteni, hogy a kamaszok "normális" nem számítógép előtt töltött életét élje! Köszönettel és üdvözlettel:

        Dr. Varga Tamás válasza a hiperaktivitás témában

        Tisztelt Kérdező! Az éjszakai bepisilés mögött állhat lelki probléma stressz, főleg ebben a korban. Leginkább akkor lehet erre gondolni, ha biztosan tartósan legalább fél-1 évig nem volt korábban. Ha többször előfordul, nem árt szervi szempontból is kivizsgálni. Mivel nem önök nevelik tartósan a gyermeket, így személyiségfejlődésében kevesebbet vehetnek részt aktívan. Mindenképpen az lenne a szerencsés, ha az édesanyjával meg lehetne ezt beszélni és közösen, egyformán próbálni terelni a gyermeket. Amit Önök tehetnek: amikor együtt vannak, minnél több időt töltsenek aktíven együtt, programokkal, számára is érdekes dologokkal-ami eltereli a figelmét a számítógéptől. Ha vannak olyan ismerős családok, ahol hasonló korú gyerekek vannak, akkor forszírozni a találkozást stb...


        Dr. Varga Tamás, pszichiáter
        pszichiáter Itt kérdezhet

        Dr. Varga Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 09., 13:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: