Domináns félteke

Kedves Szakértő! A kislányom 3 éves lesz 1 hónap múlva. Születésétől fogva balkezes, de az utóbbi néhány hónapban elkezdte a jobb kezét is "használni". Jelenleg kétkezes, evés közben is állandóan cserélgeti az evőeszközt a kezeiben, egyszerre két kézzel rajzol. Lépcsőn járáskor többnyire jobb lábbal lép, de ez sem kizárólagos. Nem is lenne ezzel semmi baj, de a védőnő most azt mondta, hogy ez a kétkezesség a legrosszabb állapot, mert azt jelzi, hogy nem alakult ki az agyféltekék közti dominancia. Tényleg probléma a kétkezesség, és ha igen, milyen következményekkel kell számolnunk? Hogyan tudnánk egykezességre szoktatni a gyereket, és melyik kezét preferáljuk? Egyébként minden rendben van a gyermekemmel, jó mozgású, sokat futkos, biciklizik, választékosan beszél, mondókázik, rajzol, kiegyensúlyozott.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a balkezesség témában

Kedves Kérdező! A gyermek egykezűségre szoktatását nem tartom jó módszernek. Az amúgy is fejlődő szervezetben ezzel zavart lehet okozni. Úgy gondolom ő még pici és nem szabad ilyen elhamarkodottan nyilatkozni. A domináns kézhasználat stb. óvodáskorban fejlődik ki folyamatosan ez 3 éves korban sokszor még nem nyilvánvaló. Szépen a gyermek magától eldönti, hogy melyik kezét is használja. Ha nem dől el 4 éves koráig akkor tornagyakorlatok segítségével lehet az érési folyamatot elősegíteni. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. július 17., 00:54; Megválaszolva: 2011. július 18., 14:44
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba
Mit tegyek, hogy a kisfiam időben...
Kedves WebBeteg, Szeretném kérni a segítséget, hogy mi okozhatja a kisfiam esti elalvásának elnyúlását? Néhany hete kezdődött, hogy a 3 éves...