• 3 éves kislányommat hogy tartasam egyensúlyban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kislányom 3 éves lesz nyáron. 1 éve jár bölcsödébe, ott nagyon verekedős, hisztis. Ok nélkül odacsap a többi gyereknek. Pedig szereti Őket. A gondozónők kéréseit (mossunk kezet, feküdjünk le, stb) hisztivel reagálja. Alvás egy kész procedúra, ruharángatás, takaródobálás, csapkodás, stb. Otthon ennek a viselkedésnek nyoma sincs. Szigorúan, következetesen neveljük, ami nem, az nem, akkor sem ha hisztizik. Engedelmes, értelmes, segítőkész. Van egy harmadik szituáció, amikor viszont Ő az áldozat. Kicsit fiatalabb "kisbarátja" viszont Őt üti meg, tépi meg a haját elég sokszor. Sajnos ebben az esetben (talán hogy mi is ott vagyunk) a kislányom semmit nem tesz, nem üt vissza, csak tűri. A bölcsis verekedéssel kezdődött a dolog, aztán kezdte el hagyni magát ha bántják. Kizárólag bölcsin kívül, ott még mindig verekszik. Miért ez a viselkedés? Túl szigorú vagyok és máshol kitombolja magát? Annyit mondtam hogy ne verjen meg senkit hogy máshol nem meri megvédeni magát? Szeretnék egy lelkileg jiegyensúlyozott kislányt faragni belőle, de úgy érzem valamit nagyon elszúrtam

        Dr. Veress Dóra válasza a hiszti, agresszivitás témában

        Kedves Anyuka! Az ilyen viselkedés mögött általában valamilyen lelki megrázkódtatás áll, pl. testvér születése, költözés, bölcsőde, óvoda kezdése, stb. Érdemes lenne végiggondolni, hogy mi okozhatja ezt a kicsinél, esetleg nincs-e Önök között konfliktus otthon, ami így csapódik le? Azt is gondolja át, hogy mennyi tiszta időt tölt a kislányával? Itt arra gondolok, hogy naponta mennyi időt töltenek kettesben játékkal, vagy valami olyasmivel, amikor csak a gyerekre figyel. A hisztik elsimításában nagyon sokat tud segíteni, ha legalább napi 1 órát játszanak együtt, úgy, hogy nem szól közben a tévé és más sem vonja el a figyelmét. A közös játékok alatt hagyja, hogy a gyerek irányítson, játszanak azt, amit ő szeretne (természetesen a biztonsági szabályok betartásával). Játsszanak szerepjátékokat, fordítsák meg a szerepeket (legyen ő az anya, Ön a gyerek), ha inkább testi kontaktust igényel, akkor játékosan birkózzanak, és így tovább. A közös játék kielégíti a szeretetigényét és közben játékosan el lehet ismételni a helytelen viselkedésre vonatkozó tiltásokat is. A következetesség jó, ezt tartsák is meg, de figyeljenek oda arra, hogy ne tiltsanak túl sok mindent a kislánynak. Egy ilyen korú gyerek lehet koszos, bohóckodhat, futkározhat, nem kell "láb mellett" töltenie az időt. Hagyjanak neki lehetőséget, hogy kieressze a feszültséget magából! Semmiképp ne kiabáljanak vele, vagy verjék meg az agresszivitásáért cserébe. Ilyenkor a legjobb szülőben is felmegy a pumpa, de türelmesnek kell maradni, mert a gyerek nem szándékosan hisztizik. Valmire fel akarja hívni a figyelmet, és ezt kell megtalálni, hogy mit akar vagy mi hiányzik az életéből. Ha nem múlnak a dühkitörései és verekedései, akkor érdemes megmutatni egy gyermekpszichológusnak. Ő látja a gyermeket, Önöket, a családtagok közti viszonyokat, és tud segíteni abban, hogy hol csúszhattak félre a dolgok.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 08., 11:30; Megválaszolva: 2011. június 10., 22:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: