• Félelem, emlékezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! A következő problémával fordulok önhöz. Nagyobbik kislányom öt éves. Alapjában véve kedves, nyugodt, csendes kislány. Jól ki jön az óvis társaival is, már 3 éve közösségbe jár. Talán azt is mondhatnám rá hogy egy kicsit túl érzékeny, mind fizikailag is (apróbb sérülésektől is rögtön sírva fakad), mind pedig lelkileg is. Ritkán ugyan, de néha előfordul, hogy rosszat álmodik, bár úgy hiszem, hogy ez természetes. Pár napja éjszaka viszont arra mentünk be a szobájába, hogy áll a szoba közepén és sír. A kishúga másfél éves, ő is felébredt és együtt sírtak. Miután megvigasztalodtak sem akarta elmondani mi a baj. Másnap kérdeztem, akkor már azt mondta nem emlékszik. Pár nappal később ez újra megismétlődött. Hozzábújva kérdezgettük, hogy a mi a baj? Nagy nehezen annyit elmondott hogy fél, de azt nem tudja megmondani hogy mitől. Mondjuk nem tudom, hogy ez igaz lehet-e, vagy csak azért mondta, hogy hagyjuk békén. Azt tudom hogy például a fürdőszobába nem mert bemenni, ha nem ég a villany. Ön szerint mi lehet a probléma? Gyerekorvosom szerinte nem kell ezzel foglalkozni. Ön szerint vigyem el egy szakemberhez? Másik kérdésem, a kislányom korában (öt éves) mennyire régi időre kell tudnia visszaemlékezni? Kicsit ijesztő számomra, hogy előfordul vele, hogy mondjuk a kb. egy évvel azelőtti dolgokra nem emlékszik azonnal, csak nagy nehezen ha elkezdek mesélni róla. Például a kishúga születésénél, az apjával voltak itthon ketten és bejöttek mindennap hozzám a kórházba, nem rég ezt megkérdeztem tőle, de elsőre nem emlékezett. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Veress Dóra válasza a memória, éjszakai felriadás témában

        Kedves Anyuka! Ne aggódjon, gyermekével nincs semmi baj, egyelőre nem kell pszichológushoz vinni. Természetes dolog, hogy gyermeke fél dolgoktól, a sötétségtől, hiszen enm érti, hogy mi ez és a fantáziája is elég élénk még. elképzelhetőnek tartom, hogy éjszaka megébred és a sötéttől megijed, félálomban nem ismeri ki magát a szobában. Nem kell ettől megijedni, vígasztalják meg, nyugtassák meg és fektessék vissza aludni. Esetleg tegyenek a szobába jelzőfényeket, éjszakai világítást, hogyha felkel, könnyebben tudjon tájékozódni. Ha rendszeressé válik ez az éjszakai felkelés és az átlagosnál erőteljesebb félelemmel párosul, akkor keressenek fel szakembert, aki megvizsgálja a kicsit. A memóriaproblémára válaszolva. Gyerekeknél nagyon nagy különbség mutatkozik abban, hogy mekkora időre tudnak visszaemlékezni. Általában olyan eseményeket tudnak könnyebben felidézni, melyekhez valamilyen érzelem köti őket. A testvér születését lehet, hogy kellemetlen élményként élte meg, így nem szívesen emlékszik rá. Ilyen kicsi gyerekeknél még nem szokott igazi memória probléma lenni, ha egyébként a mindennapi életben jól kiigazodnak.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 30., 14:04; Megválaszolva: 2011. május 31., 22:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        üdvözlöm! Olyan problemank van hogy az 1 eves fiam aki egyebkent vegig anyatejes volt es meg mindig sig civizik nem akar enni es inni, probalkozom mindennel de elutasit mindig es csak orditasba torkolunk. talan 200,300ml ha megtudok vele itatni ami inkabb...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés