Aggódom a lányomért

tisztelt doktorno 2010 szeptemberetol jarunk ovodaba kissebb kiesessel mikor influenzas volt a lanyom.minden reggel sirassal sot hisztivel hagyom ott ugy hogy a dadus es ovoneni is le kell fogja.Nem tudom mit tegyek hogy kimaradjanak a reggeli ritualek nagyon el vagyok keseredve kerem segitsen mit nem csinalok jol.Koszonettel egy aggodo anyuka!

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza ovodakezdés témában

Kedves Aggódó Anyuka!

Ezek a reggeli rituálék első sorban Önnek szólnak. Az anyától való elválás miatti szorongás mindannyiunk életében jelen volt, valamennyien átestünk rajta valamilyen szinten. Szeparációs szorongás a neve, ami azt jelenti, hogy ha nincs jelen az a személy, akitől a biztonságunkat kapjuk, szorongás lesz úrrá rajtunk. Ilyen helyzet többek között az óvodakezdés is. Azonban, ha a gyermek kezdeti nehézségei az anyából olyan reakciókat váltanak ki, amelyek azt sugallják neki, hogy az anyja is tart attól, hogy neki valami baja eshet, és emiatt nem szívesen hagyja ott az óvodában, akkor természetesen a gyerek nyugtalansága tovább mélyül. Ez pedig igazolni látszik az anya kezdeti félelmeit, és tovább fokozza őket. A gyerek belecsimpaszkodik az anyjába, keservesen sír, mintha valami szörnyűség készülődne ellene. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a kérdést először önmagában tegye a helyére. A lányával minden rendben lesz az óvodában! A reggeli búcsúzkodás ne nyúljon sokáig, határozott, mosolygós távozás. Sokszor egészen máshogy történik a reggeli rituálé, ha például más viszi a kicsit oviba. Gyakori, hogy ha anyu viszi a gyermeket, akkor hatalmas sírásban tör ki a kicsi, ha pedig az apuka, akkor egy könnycseppet sem ejt. A beszoktatásnak határozottnak kell lennie, ha sikerül kiharcolnia a gyermeknek, hogy otthon maradhasson, vagy bármilyen betegség közbejön, az megakaszthatja még az addig rendes beszoktatási folyamatot is. Érdemes az óvoda végére beilleszteni valamilyen pozitív megerősítő tevékenységet, játszótér, fagyi, séta anyuval, amit reggel el lehet mondani, hogy legyen mit várnia, és szép lassan kialakuljon benne a tudtad, hogy anyu jönni fog értem, és akkor valami jót fogunk csinálni.

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. február 28., 07:56; Megválaszolva: 2011. március 05., 11:59
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?