Sírdogál és türelmetlen

Nagyobbik fiam 4 éves, kisebbik 15 hónapos. Problémánk kb. 1 éve kezdődött. Bölcsiből- ovis lett, tesó született, apa munkát váltott és keveset van itthon. A nagyobbik fiam minden miatt azonnal sírva fakad. Ha nem sikerül- levenni a sálat, felvenni a cipőt, tornyot építeni stb... szinte folyamatosan sír valamiért. Nem kér segítséget vagy ha mégis azt már a sírva teszi. Sőt most már ott tartunk, hogy egyáltalán nem kér hanem sírva-ordítva tudatja, hogy "nekem nem ad senki kakaót". Arra gondoltunk, hogy biztos a kistestvér miatt akarja felhívni magára a figyelmet. Hiába nyugtatjuk ilyenkor, elmagyrázzuk, hogy "nem kell sírni hiszen mindig segítünk és ezután is fogunk". Tanácstalanok vagyunk. A védőnőnk szerint értelmesebb a koránál és többet szeretne mint amit tud teljesíteni. Emiatt türelmetlen. Úszást javasolt mert az önfegyelemre tanít és a felesleges energiáit is leköti. Nem tudom lehet e összefüggés de még leírom, hogy mind két kezét használja. Rajzai teljesen felismerhetetlenek. Igazából nem is szeret rajzolni, színezni. Mit javasolnának? Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza gyereknevelés témában

Kedves Anyuka!

A leírtak alapjában valóban úgy tűnik, a kisfiú elvárásai nagyon magasok saját magával szemben, nagyon szeretne jól teljesíteni, és amikor falakba ütközik, azt nagyon rosszul viseli, mert az a saját képességeibe vetett hitét ingatja meg. A viselkedése mindenképpen összefüggésben lehet a kistestvér érkezésével. Ilyen esetben a nagyobb testvér természetes módon attól fél, hogy elveszti szülei szeretetét, és hogy ez ne történjen meg, különböző viselkedésformák jelenhetnek meg – pl. a szobatisztaság átmeneti zavara, ismét kicsi babaként kezdenek el viselkedni, agresszív viselkedés, stb. A sírás is egy ilyen, a kicsitől „ellesett”, viselkedésforma lehet, hiszen ha a kicsi sír, anya rohan. „Anya a kistesót jobban szereti, hát én is úgy viselkedek, mint a kistesó, és emellett kimagasló teljesítményekkel próbálom megtartani a szülők szeretetét” – ez lehet az ő kis fejében, tudattalanul is. Segítsenek neki más módokon is kifejezni, ha valami baja van, hogy érezze, van más mód is, ami akár hatékonyabban is működik. Mindeközben érezze a biztonságot, azt, hogy anya továbbra is az övé, legyen ideje a kisfiúra egedül is, amikor csak ketten vannak együtt! Segíthet neki az is, ha közben folyamatosan hangsúlyozzák, hogy miért is jó nagynak lenni, és miért van hátrányban a kicsi – pl. a nagyfiúk felmászhatnak erre a mászókára, fennmaradhatnak tovább, bármi, amit ő szeret csinálni, de a kicsinek nem lehet, vagy fordítva, amit a kicsinek muszáj, de nem neki nem.

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. február 03., 14:44; Megválaszolva: 2011. február 09., 14:55
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Csecsemő beütötte a fejét
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.