• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

        2 és fél éves kisfiam délutánonként nem hajlandó aludni, pedig igénye van rá. Estére már teljesen kifárad, tántorog a fáradtságtól. Egyszerűen nem tudom elég korán megvacsoráztatni és megfürdetni, hogy nyugodtan kerüljön ágyba. Sosem volt jó alvó, mindig csak cicin vagy babakocsiban aludt el piciként is, 2 éves kora óta alszik egyhuzamban 5 órát, már egyre kevesebbet riad fel, vagy sír fel. Pár hónapig tartott csak az az állapot, amikor cici nélkül tudott ebéd után aludni, de akkor óraműszerűen, de mára ez megszűnt. Csendespihenővel próbálkozunk, összebújás, mesélés, de ennek az az eredménye, hogy vagy én alszom el, vagy veszekedés, sírás, kiborulás mindkettőnk részéről. Ezt a kiélezett helyzetet nem akarom, ezért engedem, hogy ne legyen alvás, mert tetleg nem kényszeríthetem. De  ahogy telik az ídő, úgy lesz egyre fáradtabb és álmosabb. És ez a helyzet, hogy délután 6-kor lecsukódik a szeme vacsi közben, éjfélkor bebújik hozzánk az "óriáságyiba", reggel meg 4-kor ébred, már tarthatatlan. És nem is kipihent. Szeptemberben oviba megy, a társas befolyásolásban reménykedem, de addig mi tehetnék? Rójam a köröket babakocsival? Hozzá kell tennem, rendkívül értelmes, okos, kedves Kislegényről van szó, aki érdeklődése és tudásszomja miatt szerintem egyszerűen nem akarja az idejét alvásra pazarolni, de kicsi szervezete pedig nagyon igényelné azt. Várom szakértő tanácsát, nagyon megköszönve. Üdvözlettel: Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a alvás témában

        Tisztelt anyuka!

        Az alvásra a gyerekeket "meg kell tanítani". Sajnos, más elég sok rossz szokást sikerült begyüjteniük, de remélem, hogy kedves következetességgel sikerrel fog járni. A gyermekek is, mint mindannyian, alvásuk kezdete után változó idővel megébrednek. Ez többnyire észrevétlen, mert hamar visszalszanak, de ennek van egy fontos feltétele. Azt a helyzetet kell észlelnie a gyermeknek, mint akkor, amikor elaludt. Ezért van az, hogy ha pl. az óriáságyból, vagy a babakocsiból becsenmpészik az ágyába, vagy nem találja ott anyát mikor felébred, éberré válik, és nehezen alszik vissza. (Kutatások szerint ez egy ősi viselkedésforma maradványa, mert csak így tudtuk iztosítani a biztonságunkat.) Tehát esti "rituálét" (vagy délutánit) kell kialakítani. Mindig ismétlődjenek ugyanazok a tevékenységek, ugyanabban a sorrendben. (eés, fürdés, mese, puszi) mjd szépen kedvesen búcsúzzanak el tőle, magyarázzák meg, hogy alvásidő van, és hagyják magára. (azért, hogy felébredve is ugyanezt találja maga körül.) Következetes kedvességgel el fogják érni a célt, neki és önöknek is jobb lesz.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-03-17 18:53:02; Megválaszolva: 2010. március 17., 18:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hogy lesz így párom?
        Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
        Füstmentes jövő?