• Mit tegyünk, hogy kislányunk újra megszeresse a bölcsődét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kislányunk 26 hónapos, négy hónapja bölcsődés. A normálisnak felfogható kezdeti beilleszkedési problémák után, aránylag hamar elfogadta az új környezetet, a gondozónéniket. Másfél-két hónap után, már nem sírt, jókedvűen lehetett otthagyni reggelente. Egy hete hevesen tiltakozik a bölcsőde ellen, rögtön ébredés után közli: nem megyünk a bölcsibe! Minden nap zokogva kell otthagynom. A gondozónénikkel megbeszéltem a problémát, fokozottan figyelnek a kicsire, ők is értetlenül állnak lányunk viselkedése előtt. Elmondásuk szerint semmi olyan nem történt, ami miatt a kislány "kiszerethetett" volna a bölcsődéből.

        Tudom, a gyermeknek hároméves koráig anyja mellett lenne a helye, ezzel teljes mértékben egyet is értek, de sajnos, anyagi körülményeink nem teszik lehetővé, hogy itthon maradjunk a kicsivel, nagyszülők nincsenek... Minden észérv ellenére, nagyon furdal a lelkiismeret, hogy bölcsődébe kellett adnom a lányomat. Kissé megvigasztal ellenben az, hogy a bölcsőde kitűnő, a gondozónők remek szakemberek, az ellátás tökéletes.

        A kislány nagyon értelmes, folyékonyan beszél, rengeteg dalt, mondókát ismer, kirakós játékokkal kimagaslóan jól bánik (gondozónők szerint is). Nagyon ragaszkodó (21 hónapig szoptattam), folyamatos törődést, vele való foglalkozást igényel, amit itthon meg is kap... Talán ez lenne a baj, hogy a bölcsődében a gondozónénik fegyelme megoszlik? Ellenben az elmúlt két hónap? zökkenőmentes? volt?

        Mit tanácsol, mit tegyünk, hogy újra megszeresse a bölcsődét, azaz lelkileg a legkevésbé sérüljön?

        Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a közösségbe járás témában

        Kedves Levélíró!

        A gyerekek sokszor nagyon érzékenyen tudnak olyan dolgokra is reagálni, aminek mi felnőttek semmi jelentőséget nem tulajdonítunk. Lehetséges, hogy a bölcsiben érte valamilyen érzelmi hatás, de az is lehet, hogy a kislányuk érzékenysége mögött valamilyen otthoni történés áll. Azt nem írta, hogy a bölcsödében is sírdogál-e. Amennyiben csak otthon, és a „búcsúzáskor” jön elő a tiltakozás, akkor ez mindenképpen a szülőknek szól. Hogy pontosan mi is zavarja a kislányt a bölcsivel kapcsolatban, kiderítető, ha például egy kötetlen bábozásba kezdenek. Kisgyerekeknél ez hatékony módszer a belső feszültség oldására, problémák feldolgozására. Sokat tud segíteni ilyen helyzetben az is, ha kedves történeteket mesélnek a bölcsödéről, gondozó nénikről. Ebben a folyamatban az anyukának kell példát mutatnia. Amikor a kisgyermek azt látja, hogy az anyuka is nehezen viseli az elszakadást, akkor ez az ő belső bizonytalanságát csak erősíteni fogja, és csak még jobban fog sírni. Érdemes a búcsúzkodást minél rövidebben és határozottabban megvalósítani, miközben többször is elmondhatja a kislánynak, és ki és mikor fog érte jönni, és akár az esti programról, játékról is ejthetnek pár szót.
         
        Minden jót kívánok!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-14 21:57:20; Megválaszolva: 2010. március 14., 21:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: