• Kamaszodik a gyerekem!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Fiam tizenhárom éves lessz, azt tudom, hogy ez a leválás időszaka de ez nálunk azt hiszem túl durva.Egyszerüen nem beszél velem bármiről kérdezem, Csak hétvégente van velem, focizik a helyi csapatban, régen nem ment el edzésre, ha nem mentem, most már kéri, hogy ne menjek.nem beszél az iskoláról, a társairól.Tanulni sem tudok vele mert nem hajlandó.Túl szigorú szülő nem tudok lenni, mert attól félek, hogy mégjobban bezárkózik.Probálok közös programokat tervezni, de semmi sem sikerül.Pénteken úgy jött haza, hogy beírták az ellenörzőbe, hogy cigarettázott, nagyon befolyásolható, és befolyásol is, félek egy év múlva drogproblémáink is lesznek, és nem tudjuk megbeszélni, pedig ez lenne a legfontosabb. Arra lennék kiváncsi mivel tudnám felkelteni az érdeklődését a tanulás és a sport iránt jobban, persze nem erőszakosan.

        WEBBeteg szakértő válasza a kamaszkor témában

        Kedves Aggodó Anyuka!

        Kisfia nagyfiúvá válik, a kamaszkor váltazásainak közepében van benne. Ilyenkor sok hormonális, testi és érzelmi történések zajlanak. Ebben az időszakban éppen ezért gyakori a zárkozottság a szülővel szemben és az, hogy inkább a kortársakkal töltik idejüket a serdülők. Amiatt nem kell aggódnia, hogy most nem Önt keresi fel a korábbi gondolataival, nem igényli, hogy elkísérje az edzésekre. Ez utóbbi a kortárscsoportban "cikissé" is válhat, ezért nem kéri. Mert ez az időszak a leválás, önállósodás időszaka, ezzel minden kamasznak és szülőnek meg kell küzdenie. A cigaretta kipróbálása is sokszor a társak nyomására történik, megmutatják, hogy milyen felnőttek is ők valójában. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy későbbiekben drogfüggő válik gyermekéből. Ez a próbálkozások időszaka, és ez nem mindig pozitív dolgok kipróbálását jelenti.

        Valóban, a túlzó szigor, erőszakos közeledés nem vezet jóra. Az eddig fia felé közvetített normák továbbra is benne élnek, tudja mi a helyes és helytelen. Fontos, hogy tudja gyermeke, hogy minden problémával, érzéssel Önhöz fordulhat, nem kell tartania attól, ha őszinte és elmondja hibázott. Hiszen mindannyian, így ő is hibázik. De ha tudja, hogy mindenkori megértésre és segítségre talál édesanyjánál, akkor előbb-utóbb Önhöz fog fordulni. Ha a sport a mindene, akkor tájékozódjon etéren (kedvenc csapat, meccsek, játékosok), hogy legyen közös témájuk. Csapatmez vagy egyéb csapat-ajándékkel is meglepheti. A tanulás lehet, hogy ezidőben kicsit feledésbe merül, de biztosan van kedvenc tantárgy, amellyel többet foglalkozna szívesen a fia. Erről is tudjon meg többet, keressen ilyen témában könyvet, filmet, internetes oldalt.

         


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-16 10:35:10; Megválaszolva: 2010. február 16., 10:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...