• Ki vigyázzon a kicsire?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A kislányom másfél éves. Sajnos arra kényszerültem, hogy napi négy órában el kell mennem dolgozni, és mivel főiskolára is járok, ezért havonta két hétvégén a kislányomnak máshol is kell aludnia. Mind a két nagymama a faluban lakik és az a helyzet, hogy mind a ketten szeretnének minél többet vigyázni a kicsire. Mivel sajnos nem túl jó a viszony köztük, azt vettem észre, hogy egy bizonyos rivalizálás van köztük, persze ezt a kicsi nem érzékeli, de én elég ideges vagyok miatta, nem szeretnék vitát vagy surlódást ez miatt. Tudom hogy mind a ketten szeretik, és egyiküket se szeretném megbántani, csak nem vagyok biztos abban, hogy jót tesz-e kislányomnak, ha felváltva vigyáznak rá (pl egyik héten egyikük, másik héten másikuk). A kislány mindkettejüket szereti, nem volt gond azzal ha más vigyázott rá, vagy ha máshol aludt, hozzá van szokva a társasághoz is, sokan járnak hozzánk. A lelkiismeretfurdalás is kínoz ez miatt, hogy nem tudok eleget vele lenni. Azt szeretném kérdezni, hogy vajon mi lenne a legoptimálisabb megoldás, és rosszat teszek-e neki azzal ha felváltva vigyáznak rá a mamák. Köszönöm szépen!

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés témában

        Kedves Anyuka!

        Amennyiben mindkét nagymamával meghitt a kislánya kapcsolata, megfelelő a kötődés hozzájuk, akkor nem jelent gondot, hogy mindketten váltva vigyáznak rá. Ilyen idős korban vannak gyermekek, akik bölcsödébe járnak, ahol a gondozónőkkel töltik napjaik nagy részét. Ott beszoktatási időszak után alakul ki a kötődés. Akkor lenne bonyolultabb az Ön helyzete, ha kislánya nem ismerné ilyen jól a nagyszülőket, mert akkor hasonló lenne a helyzet mint bölcsödébe kerüléskor. De mivel ez nem áll fenn, hiszen a gyermek szereti, ismeri a nagyszülőket, ezért nem kell aggódnia. Arra viszont figyelniük kell (ahogyan említette is), hogy ha valóban rivalizálás folyik, ezt kislánya ne érezze meg.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus Itt kérdezhet

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-09 07:29:38; Megválaszolva: 2010. február 09., 07:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: