• Miért ébred fel a gyerekem éjszaka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! A 4 éves lányom szinte minden éjszaka felkel és átjön a hálószobánka, befekszik közénk, és szétterpeszkedik. Gyakran visszaviszem és én is odabújok hozzá, de néha olyan mélyen alszom vagy fáradt vagyok, hogy ottmarad, és ilyenkor fáradtan ébredünk. Vannak időszakok, amikor a saját ágyában alszik, de az utóbbi két hónapban szinte minden este átjön. Éjfél és 5 óra között valamikor. Egyébként egy kiegyensúlyozott, aranyos kislány. Csak mesefilmeket néz, és időben lefekszik. Mit tehetek még? Kérem adjon tanácsot! Válaszát előre is köszönöm. Üdv.Csuti

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar gyermekeknél témában

        Kedves Anyuka!

        Nagyon gyakori jelenség, hogy átmenetileg a kisgyerekek átmennek a szülõkhöz éjszaka. Ezek a gyerekek általában érzékenyebbek és értelmesebbek az átlagosnál.

        A sok lehetséges ok közül érdemes átgondolni, nem fél-e a kicsi. Pl. nem szürõdhetnek-e át a házasélet hangjai, amitõl megijedhet, mert az számára félelmetes.

        Az is lehet, hogy az érintés, a testközelség megnyugtatja, mert napközben túl sok, nehezen feldolgozható inger éri, ami elbizonytalanítja, szorongással, félelemmel töltheti el, amely álmaiban jelenik meg.

        Vagy pl. napközben nincsenek számára elegendõ mértékben együtt és éjszaka így igyekszik ezt a hiányt bepótolni.

        Gyakran segít, ha egy kis jelzõfény égve marad. Ezt meg is lehet vele beszélni. Meg lehet próbálni, hogy az apuka viszi vissza. Vagy felváltva... Ha visszaviszi(k), érdemes nyugodt de határozott hangon elköszönni pl. "reggel találkozunk"-kal.

        Ne aggódjanak, nincs  baj, de jelzés, hogy most a kicsi számára a testközelség, a szülõ nyújtotta biztonság még a megszokottnál is fokozottabb mértékben szükséges. Szeretet, következetesség, sok érintéses együttlét és nagy türelem... erre van most szükségük...

        Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-05 21:19:32; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy van egy újszülött fiam 13 napos, akit elvittem a házi gyermekorvoshoz aki megállapította hogy túl nagy a kutacsa, ezért Eurovit D vitamint írt fel, eddig értem is, csak hogy napi 5 csepp adagolást...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció