• Tejallergia- szoptatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! A nagyobbik lányom 5 éves, 4 éves korára nőtte ki a tejallergiát, addig szigorú diétát tartottunk. Az allergia 8 hónapos korában jelentkezett, amikor tejpépet adtam neki és azonnal kihányta és ödémás foltok jelentek meg az arcán. A kórházba szaladtunk vele és az orvos mondta, hogy ez bizony tejallergia, és diétáznia kell. Mivel még szopott, nekem is diétáznom kellett, annak ellenére, hogy az anyatejen semmi nem ment át neki, vagyis attól nem jelentkeztek a tünetek. 2 és fél éves koráig szopott, addig én is teljes mértékben diétáztam.

        A kérdésem a kisebbik lányommal kapcsolatos. Aki most 12 hetes és szintén szopik. Ő kis súlyú koraszülött (1280 grammal született 33 hétre, lepényi keringési zavar miatt kellett előbb császározni). Jelenleg már 3, 5 kg és nagyon szépen fejlődik az anyatejtől.  Tejtermékeket fogyasztok, de figyelek, hogy ne túl sokat. Semmi baja tőle. Ha nála is diétáznék, megelőzhető-e az allergia? Mikor érdemes próbálkozni a tejtermékekkel, ha testvérénél előfordult az allergia? Miélőtt elkezdeném adni, érdemes lenne e valamilyen vizsgálatot végeztetni ezirányban? Vérvétel vagy bőrpróba? Koraszülött tápszert kapott egy rövid ideig, ez befolyásolja az allergia kialakulását?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a csecsemőtáplálás témában

        Kedves Kérdező!

        Az első kérdésére, hogy ha Ön diétázik, akkor megelőzhető e az allergia sajnos nem lehet biztos választ mondani. Az allergia kockázatát lehet, hogy csökkenti, bár a legújabb külföldi és hazai tanulmányok amellett szólnak, hogy sem a várandósság sem a szoptatás alatt tartott diétának nincs bizonyított hatása az allergia megelőzése szempontjából. Azt, hogy a tejterméket mikor vezessék be kislánya esetében úgy gondolom, hogy érdemes lenne megbeszélni a nagyobbik lányát gondozó gasztroenterológussal. A tápszerfogyasztással úgy gondolom nem okoztak bajt.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-02 07:59:16; Megválaszolva: 2010. február 02., 07:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...