Félelem

Tisztelt Doktornő!

3, 5 éves kislányommal kapcsolatban lenne kérdésem.

Az utóbbi időben nagyon sokmindentől fél. Alapjában egy okos, nyilt, érdeklődő, állandóan csacsogó kislány.Szeret szerepjátékozni, énekelni, táncolni, festeni, rajzolni, labdázni, kerékpározn.

2 évesen félt elalvás előtt a sötéttől, majd hangulatfényben az árnyékoktól. ez lecsendesedett, de 3 hónapja ismét fél elavás előtt. Szellemeket lát az ablakban, fél, hogy a boszorkány a seprűjével betöri az ablakot. Biztos az oviban hallott ilyenekről, mert itthon nem igazán néz mesét, ha én  mesélek, Bartos Erika mesekönyveit hallgattja szivesen. Még micimackót sem nézi meg, mert ha feldúlják nyuszi kertjét, vagy egy kisvonatra ráesett egy hókupac, már elsirja magát. Normális hogy ilyen érzékeny? Vagy történt vmi az oviban amiről nem mesél? Ovónők szerint jól eljátszik, több kislánnyal, nagylánnyal. Azt elárulta, hogy a nagyfiúkat nem szereti, mert robotos-lövöldözőset játszanak, és eltalálták.Bár a meséktől való félelem még ovi előtt kezdődött, azóta erősödött. A hisztik száma is megnőtt az utóbbi egy hónapban, és nagyon anyás lett, csak én fésülhetem, öltöztethetem, altathatom. (2 éves fiam is az utóbbi egy hónapban lett nagyon anyás.) Nem igazán jártam el eddig sem itthonról, havi 1 alkalommal szoktunk a baráti társasággal találkozni, de már akkor is sir, hogy ne menjek. Soha nem csaptam be, mindig elmondtam neki mit fogok csinálni, mikor jövök.

Az oviról még annyit, hogy úgy másfél hónapja egy nagylány akit nagyon szeret, azt mondta neki, ha nem csak vele játszik, meghal. Lányom mesélte el, nem tudom mikor történhetett, mert amúgy nem mesél az oviról, de látni rajta, hogy nagyon a lelkére vette, még azóta is felemliti. Beszélgettünk sokszor erről is, de nem sikerült megoldani, vagy még idő kell.Lehet, hogy még nem tudja elkülöniteni mia valóság, mese, játék?

Köszönettel

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza félelem témában

Kedves Kérdező!

Érdemes lenne a nyáron kivenni az oviból és nyugodt, békés, viszonylag kevés ingert adó, de érdekes együttlétekkel tölteni a napokat, hogy lenyugodjon.

Nem kell mesélni se, elég beszélgetni, kedve szerint játszani.Együtt tenni-venni.Sétálgatni.Kirándulgatni, piknikezni a kertbe, vagy a szobában, vagy akár az erkélyen...Legyenek  találékonyak, nincs nagy baj, csak a gyerek nem birja, amit a külvilág információban és számára félelmetes élményekben rázúdit.

Életükbe  bele kell férjen a baráti társaság is, hiszen nem lehetnek rabjai a saját gyerekeiknek.Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 03., 17:50; Megválaszolva: 2009. július 03., 17:50
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?